Землевпорядник Підгайцівської громади, якого судили за хабар, зможе поновитися на посаді

02 Січня 2024, 10:15
Суд 527
Суд

Землевпоряднику Підгайцівської громади Віталію Копюку, якого затримали під час отримання хабара, суд дозволив поновитися на посаді у сільраді.

Таке рішення ухвалила суддя Оксана Данелюк 21 грудня 2023 року під час чергового засідання щодо розгляду справи Віталія Копюка про одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди. Про це пише ВСН.

За даними слідства, посадовець вимагав та одержав від громадянина неправомірну вигоду в сумі 4400 доларів США за вплив на посадових осіб громади щодо прийняття рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки з земель для ведення особистого селянського господарства на землі комерційного призначення.

Адвокат підозрюваного Олексій Куденьчук неодноразово клопотав про скасування рішення щодо відсторонення Віталія Копюка від виконання обов'язків начальника відділу земельних ресурсів й кадастру Підгайцівської сільської ради. Мотивував захисник це тим, що у підозрюваного на матеріальному утриманні двоє неповнолітніх дітей. 

«Обвинувачений надав до суду клопотання про скасування відсторонення від посади, посилаючись на те, що з часу його відсторонення, з 10 березня 2023 року, він не допустив жодних дій, які б могли вплинути на свідків у даному кримінальному провадженні. Крім того, у зв`язку із відстороненням від посади він не має можливості виконувати належним чином батьківські обов`язки щодо утримання свої неповнолітніх дітей», – йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду від 21 грудня 2023 року.

Своєю чергою, прокурор Тарас Гуцуляк, як і на усіх попередніх судових засіданнях, клопотав про продовження відсторонення Віталія Копюка від посади, аргументуючи тим, що порушення закону, у якому підозрюють останнього, було здійснено саме на займаній посаді.

«Я заперечую, адже саме на раніше займаній посаді підозрюваний вчинив дії, щодо яких справу зараз розглядає суд», – пояснював Тарас Гуцуляк на судових засіданнях.

Вислухавши обидві сторони, суддя Оксана Данелюк відмовила у задоволенні клопотання прокурора про продовження відсторонення від посади.

«Вирішуючи питання доцільності продовження строку відсторонення від посади, суд враховує те, що обвинувачений тривалий час відсторонений від займаної ним посади, відповідна робота є єдиним джерелом його доходів, який має на утриманні неповнолітніх дітей, та прокурором не доведено, що обвинувачений якимось-чином намагався впливати на свідків у даному кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим шляхом, тому суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання прокурора про продовження відсторонення від посади», – йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду від 21 грудня 2023 року.

Нагадаємо, 3 березня після чергової сесії Підгайцівської сільської ради правоохоронці затримали землевпорядника громади Віталія Копюка з отриманим хабарем. У нього знайшли мічені купюри – в автомобілі, де він отримував другу частину суми після того, як депутати прийняли на сесії відповідне рішення. А також частину мічених грошей, які він отримав як аванс, вилучили під час обшуку вдома. Загалом у чиновника знайшли близько мільйона гривень, які він заховав у своєму будинку.

Віталію Копюку висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України – одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди. Такий злочин карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром