У Луцьку відкрили інтерактивне дитяче місто професій

24 Грудня 2023, 14:24
У Луцьку відкрили інтерактивне дитяче місто професій 1084
У Луцьку відкрили інтерактивне дитяче місто професій

У Луцьку на території культурно-розважального центру «Адреналін Сіті» відкрили унікальний простір – інтерактивне дитяче місто професій, де діти та підлітки можуть спробувати себе в ролі не лише поліцейського, пожежника, лікаря, касира, а й автомеханіка, науковця, радіоведучого, фотографа.

Наразі тут вже запрацювали 17 локацій, на яких діти не лише дізнаються про професії та спробують на деякий час працювати, як дорослі, а й отримуватимуть за виконані завданні зарплату  в «адреналінках». На відкритті міста професій побувала і кореспондентка Район. Луцьк.

На відкритті дитячого міста професій
На відкритті дитячого міста професій

Урочисте відкриття міста професій
Урочисте відкриття міста професій

За словами виконавчого директора VolWest Group Петра Кульпача, подібних просторів в Україні наразі дуже мало. У місті професій діти можуть розважатися та вчитися одночасно. У супроводі аніматорів вони в ігровій формі опанують певні професійні навички, вчитимуться взаємодіяти між собою, планувати бюджет.

Урочисто перерізали стрічку у місто професій начальниця сектору ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області Інна Остапович,  співзасновник клініки сімейної медицини «Біхелсі» Дмитро Гаврилов, директорка культурно-розважального центру «Адреналін Сіті» Галина Шотік.

На екскурсії до поліцейського відділу
На екскурсії до поліцейського відділу

У клініці
У клініці "Біхелсі" міста професій

Першими відвідувачами міста професій стали дітки та їхні батьки. Петро Кульпач провів для них ознайомчу екскурсію. 

Петро Кульпач проводить екскурсію по місту професій
Петро Кульпач проводить екскурсію по місту професій

На екскурсії у фотолабораторії
На екскурсії у фотолабораторії

Під час екскурсії  хлопці та дівчата побували у справжніх поліцейському та відділку, пожежній частині, лікарні «Біхелсі», супермаркеті «Spar», поштовому відділенні, на радіостанції «СіД FM», на СТО «Pribalt Service», посиділи за кермом в автошколі «Гудок», відвідали штаб спеціальних операцій, медичну лабораторію «Медлаб», музичну студію, модельну школу, науковий інститут «Ейнштейн» та фотомайстерню, де побачили справжню камеру-обскуру та дізналися, як складно було зробити фотографію сторіччя тому. Після ознайомчої екскурсії діти разом з аніматорами змогли повчитися робити уколи, знімати відбитки пальців та обслуговувати покупців на касі.

На екскурсії у супермаркеті
На екскурсії у супермаркеті

Діти за кермом в автошколі міста професій
Діти за кермом в автошколі міста професій

«Ми були у подібному  просторі у Києві, але не бачили там справжніх поліцейських. Коли дізналися, що у Луцьку планують відкрити таке місто професій, то вирішили обов’язково піти , бо це цікаво і дуже корисно для малечі.  Луцьк розвивається, і добре, що в ньому з’являються пізнавальні і розважальні простори для дітей», – розповіла лучанка Тетяна, яка привела на відкриття доньку п’ятикласницю Аню. 

Дівчина мріє стати ветеринаром та  опікується домашніми улюбленцями котиком і собакою.  

Аня мріє стати ветеринаром
Аня мріє стати ветеринаром

Тетяна переселенка з Луганщини прийшла на відкриття із маленьким сином Давидом, якому дуже сподобалася пожежна частина, СТО  та музична студія.

Давид та його мама Тетяна у місті професій
Давид та його мама Тетяна у місті професій

За словами співробітниці прес-служби Головного Управління ДСНС України  у Волинській області Віталії Лукашевич, у пожежному павільйоні є не лише справжні форма, каски пожежників. У пожежній частині міста професій є пожежне авто, подача води та пожежні рукава. Діти тут можуть взяти участь у гасінні пожежі, попрацювати у команді.

У пожежній частині міста професій
У пожежній частині міста професій

За словами Інни Остапович, у поліцейському відділку містечка  представники ювенальної поліції, експерти – криміналісти розкажуть дітям в чому полягає робота поліцейського, як встановлюють злочинця та розшукують його, як працює експертиза, як беруть відбитки пальців.

Інна Остапович з колегами у відділі поліції міста професій
Інна Остапович з колегами у відділі поліції міста професій

«До повномасштабного вторгнення ми проводили дні відкритих дверей у поліції, де діти могли бачити, як поліцейські фіксують виклики на лінію «102», направляють наряди. Але в умовах вторгнення вже не можемо проводити такі дні. Тож відкрити місто професій – це дуже своєчасна ідея, для того, аби діти краще розуміли, в тому числі, і  нашу професію», – розповіла начальниця сектору ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області. 

До речі, у місто професій потрапити можуть лише діти, яких на локаціях супроводжуватимуть аніматори. Батьки в цей час зможуть відпочити у затишних закладах культурно – розважального центру або спостерігати за розвагами малечі. В інтерактивному місті професій цікаво та корисно можна відсвяткувати дитяче свято чи день народження. Квиток коштує 300 гривень, замовити його  можна  за номером +38 0505351646.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024