У Луцьку письменниця, яка написала сценарій до фільму «Щедрик», презентувала нову книгу

23 Грудня 2023, 09:03
Ксенія Заставська з читачами на презентації нової книги РЕПОРТАЖ 767
Ксенія Заставська з читачами на презентації нової книги

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва письменниця з Одеси Ксенія Заставська, яка написала сценарій до відомого фільму «Щедрик», представила нову книгу «Щедрик. Моя сповідь». 

На зустріч з читачами, студентами, працівниками бібліотеки, яка відбулася 22 грудня, також приїхала директорка київського видавництва «Простір»  Олена Нужна. Побувала там і кореспондентка сайту Район. Луцьк.

На зустрічі з читачами
На зустрічі з читачами

Ксенія Заставська розповіла про нову книгу, яка присвячена історії написання сценарію, спогадам авторки про дитинство та юність.

Після виходу на великі екрани кінострічки «Щедрик», яка нікого не залишила байдужим, у соціальних мережах від глядачів посипався шквал питань. Вони стосувалися подальшої  долі головних героїв фільму. Крім того, глядачів цікавила біографія та доля авторки та те,  як в неї виник задум створення сценарію.

Книга Ксенії Заставської «Щедрик. Моя сповідь»
Книга Ксенії Заставської «Щедрик. Моя сповідь»

Аби відповісти на всі питання глядачів, письменниця і написала  книгу «Щедрик. Моя сповідь». Всі кошти від її продажу вона  хоче передати 88 окремому батальйону морської піхоти, який базується в Одеській області та бере участь у боях на Херсонському, Авдіївському, Запорізькому напрямках.

Ксенія Заставська розповіла, що сценарій «Щедрика»  її спонукали написати події, які відбувалися у  рідному місті в травні 2014 року.

«Російська пропаганда набирала обертів і треба було руйнувати міфи про фашизм в Україні. У сценарії мені хотілося показати, що українці – це не штучно створена спільнота, як наголошують пропагандисти, а нація з давніми традиціями. Крім того, на території нашої держави люди різних національностей живуть поруч у мирі», – розповіла вона. 

Презентація книги у бібліотеці для юнацтва
Презентація книги у бібліотеці для юнацтва

Письменницю також  цікавили події в Україні під час Другої світової війни у 1939 – 1945 роках. В основі сценарію – історія бабусі Ксенії Завставської, яка в ці роки жила на Рівненщині.  Лише після смерті жінки її родина дізналася, що в роки війни вона переховувала у себе двох дівчат польського походження та єврейського хлопця.

«Ці дівчатка, а тоді вже дорослі жінки, приїхали з Польщі на Рівненщину через місяць після бабусиної смерті та розповіли нам цю історію», – пригадує Ксенія Заставська. 

Саме цю історію письменниця взяла за основу сценарію. Її бабуся, також полька за походженням, провела у таборах 10 років. У 1947 році радянська влада звинуватила її у співпраці з УПА та приговорила до 20 років ув’язнення. Через 10 років жінці вдалося повернутися додому.

Крім того, письменниця надихалася піснею  «Carol of the Bell», написаною на музику Миколи Леонтовича.  Композиція була відома в усьому світі, але в Україні у 2014 році ще мало хто знав, що музику до неї написав видатний українських композитор. Саме лінія української щедрівки показує у фільмі, як важливо зберігати традиції.

За словами письменниці, сценарій довелося переписувати більше 30 разів. Спочатку фільм хотів знімати режисер Олександр Ітигілов, потім за роботу взявся Тарас Ткаченко. Однак у 2018 році знімати історичну драму почала  режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко. Фільм за сценарієм Ксенії Заставської розповідає про польську, українську, єврейську родини, які живуть в одному будинку на Галичині у часи Другої світової війни. Трагічні та жахливі події, які відбуваються в нашій країні в цей час, назавжди змінюють життя героїв. У січні цього року фільм вийшов у прокат в Україні.

Автограф від авторки
Автограф від авторки

За словами письменниці, трагічні події фільму тісно перетинаються з сучасністю та примушують задуматися над історією України.

Наприкінці зустрічі Ксенія Заставська відповіла на питання присутніх та натякнула, що, можливо, згодом світ побачить роман, написаний за сценарієм «Щедрика».

Ксенія Заставська відповіла на питання читачів
Ксенія Заставська відповіла на питання читачів

Читачі на презентації книги «Щедрик. Моя сповідь»
Читачі на презентації книги «Щедрик. Моя сповідь»

Наразі в Україні вже зняли за сценаріями авторки два фільми – «Щедрик» та «Божевільні». Її сценарії «Стефа»  та «Актриса» отримали 30 міжнародних нагород. Крім того, Ксенія Заставська є авторкою романів  «Бурштинова сага»,  «STEK. Мереживо життя», «Veto на щастя», «Заломлення» тощо.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024