У Боратині на майстер-класі виготовляли дідухів

22 Грудня 2023, 10:19
Майстер-клас 249
Майстер-клас

У Боратині відбувся майстер-клас з виготовлення різдвяного дідуха з відомою майстринею Валентиною Якимович та майстринею декоративно-ужиткового мистецтва Ольгою Навротюк.

Бібліотекарка Руслана Фурман у презентації ознайомила присутніх з різноманіттям виробів Валентини Якимович із соломи. Про це йдеться на сайті громади.

У вступному слові майстриня Валентина розповіла, що володіє елементом нематеріальної культурної спадщини «Соломоплетіння і народна фольклористика Турійщини». Працювати з соломою майстриня почала, коли вчителювала у школі. Солому для виробів вона вирощує і заготовляє самостійно: у червні зрізає зелене озиме жито і висушує стебла.

З розповіді Валентини Якимович, солом’яний дідух – це дух предків, дідів, збереження традицій і пам’яті родини. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. 

Дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп, ставили на найпочесніше у хаті місце – під образами. За традиціями, заносили у хату дідух господар і його старший син. Якщо ж в сім’ї немає осіб чоловічої статі, то все це робить лише господар. Одягнувшись у святкове вбрання, ґазда йшов до стодоли або комори, брав заздалегідь приготованого дідуха й урочисто ніс до хати. Сніп ставили на лавку в кутку стола й приповідали: «Дідо йде до хати, а всяке зло з хати».

Дідух стоїть до Водохреща. На Святвечір також дідуха носять по господі, заносять у стайню, щоб все велося.

Учасники майстер-класу з підказками і допомогою майстрині створювали різдвяні дідухи. Використовували для цього стебла пшениці, жита, вівса, додаючи ще і сухоцвітів: лаванди та заячих хвостиків, декорували сніп стрічками та міцно зв’язували. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024