Петро Ластівка може «полетіти» з посади в театрі

16 Березня 2016, 19:45
6413

На зборах колективу облдрамтеатру висловили недовіру художньому керівнику Петрові Ластівці.

За відповідне рішення проголосували 88 зі 102 присутніх працівників театру. Щоправда, сам керівник цього не почув, оскільки покинув збори на початку, заявивши про їх нелегітимність, пише Волинське агентство розслідувань.

Тож тепер результати голосування представлять Волинській обласній раді. Театрали хочуть звільнення Ластівки з посади художнього керівника.

Під час зборів трудового колективу 16 березня зібралися розглядати декілька питань, серед яких і оплату постановок Петра Ластівки. Художній керівник одразу ж виправив, що йдеться про гонорари режисера постановника Ластівки Петра Петровича – це, мовляв, не є предметом зборів і вирішує директор, а колектив не має до цього ніякого стосунку.

Прокоментувавши ще декілька питань, запропонованих для обговорення, Ластівка заявив, що ці збори «невідомо де і невідомо ким» призначені, а питання не є компетенцією зборів. Тому він їх «вважає незаконними, недемократичними та такими, які суперечать законодавству». Після цього Ластівка швидко покинув приміщення.

«Яке він взагалі має право йти зі зборів? Колектив для нього ніщо», ‒ заявили декілька акторів. Інші ж стояли на тому, що не варто виносити сміття з хати, тому доцільніше буде провести збори без «гостей».
Проте заступник голови Волиньради Роман Карпюк нагадав, що драматичний театр є комунальним підприємством Волинської обласної ради, тож мікроклімат у колективі є важливим для всієї області.

«У мене таке враження, що у нас приватний театр імені Петра Ластівки. Ганьба!» ‒ обурювалися актори.

«Ми не є гостями, нас обирали люди, я відповідальна особа, яка може представити громаді мікроклімат у вашому колективі», ‒ додав Карпюк. За його словами, близько 20 працівників театру зверталися зі скаргами на роботу Ластівки, мову про це ведуть навіть за межами області.

«Якщо дійсно є проблема – винесемо на сесію обласної ради… Вирішується доля центру творчості Волинської області», ‒ підсумував він.

«У кожному колективі знайдеться кілька людей, які підтримують керівника, але основна частина хоче справедливості та людського ставлення», ‒ зазначив актор Юрій Воронюк. За його словами, на зборах театру 1-2 рази у рік постійно говорили про скорочення, хоча нікого не звільнили. Таким чином, переконаний він, чинився психологічний тиск на акторів.

Окрім того, за його словами, художній керівник не дослухається до акторів ‒ «перебиває будь-яку думку відмінну від своєї», а голосування на зборах, де затверджують кандидатів у народні артисти та голів профспілки, сприймає «хто проти, той проти мене».

Також актор звинуватив Ластівку в розтраті. Мовляв, у Кіровоградському театрі ‒ 450 місць, коли у Луцьку ‒ 800 і ще здають сцену в оренду. Проте в кінці року артисти отримують у рази меншу премію, ніж кіровоградські колеги.

«Закуповував по 2,5 тисячі сорочки, яких не видно на сцені через верхній одяг», ‒ продовжив Воронюк. ‒ Техніку закуповував значно дорожче, ніж середня ціна». На одну з вистав, за словами театрала, виготовили столів на 40 тисяч гривень, а «їх навіть не було видно з-під скатертини», хоч у театрі працює столярний цех.

«Тут головне побільше вистав випустити в рік і зняти побільше бабла», ‒ додав актор. За його словами, Ластівка безсистемно розподіляє надбавки. У театрі були перевірки у 2011-2012 роках, які виявили перевиплату премій, хоча «прості артисти» нічого не отримали, ‒ переконує актор.

Воронюк стверджує, що наслідком недбалого керівництва Ластівки та його грубого поводження стали втрата відносин з польською діаспорою, звільнення ряду працівників. Тож артист упевнений, що з боку художнього керівника Ластівки відбувається постійне трудове та психологічне насилля над колективом.
Воронюк закликав акторів не мовчати, а повестися гідно, щоб у театру була перспектива.
Актори зустріли виступ колеги гучними оплесками.

Проте знайшлися й опоненти, які захистили Петра Ластівку. За їхніми словами певні звинувачення з боку актора не відповідають дійсності. «Завжди ламати набагато простіше, ніж будувати», ‒ зазначив головний балетмейстер театру та додав, що зміни можуть принести ще більше розчарувань.
Зал не підтримав такі слова колеги.

Далі виступили близько десятка акторів, кожен з яких розповів про грубе ставлення Ластівки та навів приклади його некомпетентності та моментів особистих образ. За словами акторів, доходило навіть до абсурду – працівники за свій кошт докуповували струни чи прикраси.

«Мені соромно і хочеться плакати, що ми живемо і працюємо у такому кублі», ‒ зазначали працівниці театру.

Присутній під час зборів народний депутат Ігор Лапін навів статистику відвідувань вистав: постановку «Ромео і Джульєтта» відвідав 191 глядач, «Століття Якова» ‒ 706.

«Глядач ‒ це оцінка роботи, якщо в колективі є проблема її треба вирішувати», ‒ зазначив Лапін і додав: «Щоб не прийшов «поганий», треба провести конкурс».

Опісля дискусія тривала ще понад півтори години.

«Дякуємо вам, що ви до нас прийшли, можливо, ви нас нарешті почуєте. Я розумію, що я виступила і завтра можу подати заяву. Він знищить нас», ‒ звернулася актриса Катерина Шпак до представників облради.

«Я все хотів, щоб у театрі був спокій», ‒ зазначив директор Анатолій Глива. Він нагадав, що 14 січня Ластівка на зборах пропонував змінити директора. Проте, на думку Гливи, необхідно врахувати думку колективу.

«Я не знав, що питання в театрі зайшли так далеко… Принижувати особисту гідність людини не має права ніхто», ‒ додав начальник управління культури Волинської ОДА Валерій Дмитрук.Тож, він пообіцяв владнати юридичні моменти оформлення рішення волі колективу.

У підсумку актори таємним голосуванням висловили недовіру художньому керівнику Петру Ластівці. «За» віддали свої голоси 88 працівників театру, «проти» ‒ 12, 2 ‒ утрималося, один бюлетень був зіпсованим.

Тож надалі результати голосування представлять на розсуд Волинської обласної ради. Працівники театру зустріли таке рішення колективу гучними оплесками.









 

Коментарі
19 Березня 2016, 23:05
Ну полетить Ластівка,ну й що? Мені стало відомо від депутата,що цей шкандаль на руку облраді в області й так грошей нема,то ж скоротять комунальну установу до 75 чоловік.І тоді хай жеруться ті,хто любить жертися.Зі святом вас театрали.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024