Лебедя з інвалідністю із Теремнівського ставка забрали до Луцького зоопарку

08 Грудня 2023, 16:32
Лебедя забрали до зоопарку 491
Лебедя забрали до зоопарку

До Луцького зоопарку забрали перегодованого лебедя з інвалідністю, який мешкав на Теремнівському ставку.

Повідомлення про те, що на Теремнівських ставках плаває лебідь, який має певні фізичні вади, працівники зоопарку отримали ще у вересні. І з того часу тримали птаха у полі зору, навідуючись до водойми та спостерігаючи за особиною. Це дозволило констатувати, що у лебедя немає поранень, проте є фізичні ушкодження, які вже не вилікувати. Про це йдеться на сторінці Луцького зоопарку.

З настанням холодів візити почастішали до одного-двох на день. Однак відловити пернатого не було можливості. Адже спорядження і фахівців відповідного профілю у штаті КП «Луцький зоопарк» не має. 

Проте 7 грудня птаха таки вдалося зловити. На час візиту до водойми директорки КП Людмили Денисенко та сторожа підприємства лебідь сидів у воді дуже близько до берега. Тож вони скористалися сачком – і пернатого спіймали. 

Попередній огляд показав, що у птаха є давні ушкодження, що вплинули на його ріст і розвиток. Працівники зоопарку припускають, що хтось пробував його відловити пташеням і дуже викрутив суглоб. Це спричинило значну деформацію крила, тож на ньому навіть пір’їни ростуть неправильно.

А ще птах перегодований. І це – вада здоров’я, яку спровокували теж люди. 

Зараз лебідь на карантині, під наглядом ветеринара. Жодного прогнозу, чи зможе птах повернутися у природу, не дають. Якщо він залишиться у зоопарку, то замешкає разом із іншими лебедями на водоймі звіринцю.

«Це, до слова, інформація для тих, хто вимагає забирати проблемних, на їхню думку, птахів до нас на зимівлю – у зоопарку немає вольєру з температурою +20 градусів за Цельсієм для таких особин. Вони живуть на природі – але у межах нашої території.

А загалом стосовно цієї проблеми – ще кілька шокуючих подробиць нашого щодення. 

Ми надаємо допомогу усім тварина без винятку. Який шмат це роботи? Ну, наприклад, грудень. Привозили різних птахів 1, 2,3, 4, 5, 7 грудня. 4 з них – лебеді. Але головне – люди самі їх доправляли до зоопарку. У нас немає можливості виїхати і відловити. Тому якщо хочете, щоб ми допомогли чи хоча б спробували, – привезіть! 

При цьому ми не чарівники, щоб гарантувати зцілення. Бо дуже часто випадки – критичні. Наприклад, нещодавно під кінець дня, у межах 17:00  нам привезли лебедя. Вкрай знесиленого. Ми провели огляд, дали лікування. Однак птах до ранку не дожив. 

Аби з’ясувати причину смерті, ми провели розтин (це, до слова, робимо завжди). І були шоковані. Бо врятувати того лебедя ми вже не мали шансу. Розтин показав поранення з пневматичної зброї. Це спричинило травми, зараження, некроз тканин. Безвихідні ситуації бувають часто. На жаль. 

А на завершення допису – все ж позитив. Усі, хто так сильно переймався долею саме цього лебедя, що від учора у нас, таки мають шанс йому допомогти. Можете коштами (будемо раді будь-якій сумі благодійних пожертв), можете зерном. Бо птах від того, що ми просто будемо дивитися на нього, не одужає. Потрібні ліки, вітаміни, харчі. Заодно й інших наших підопічних підтримаєте! Бо насправді добро тільки тоді йде на користь, як роблять його, задіюючи мозок», – написали на сторінці зоопарку.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024