Чи «влазить політика» у луцькі ОСББ

16 Березня 2016, 10:57
2506

У місті з’явилася ініціативна група, яка хоче утворити Громадське об’єднання голів ОСББ (об’єднань співвласників багатоквартирних будинків).

Ініціатори кажуть, що вони поза політикою і хочуть відстоювати інтереси лучан. Натомість голова діючої у місті Ради голів ОСББ Луцька Роман Бондарук зауважує, що така ініціатива може зруйнувати позитивний досвід, який здобув Луцьк у справі розвитку ОСББ.

ОСББ І «НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ»

У вівторок, 15 березня Волинська обласна організація партії «Народний контроль» поширила у Facebook повідомлення. У ньому йшлося: до партії звернулася «ініціативна група із числа голів ОСББ Луцька з проханням поширити інформацію».  У складі ініціативної групи – активіст «Народного контролю» Валерій Корпач.

Ініціативна група хоче створити Громадське об’єднання голів правлінь (голів) ОСББ – інформує партія. Мета такого об’єднання: відстоювати інтереси мешканців багатоквартирних будинків від диктату постачальників енергоресурсів; сприяти поширенню процесу створення ОСББ і надання ініціативним групам будинків методичної та консультативної допомоги; брати участь в організації сприятливих та рівних умов для створення та розвитку всіх ОСББ, особливо у будинках, технічний стан яких потребує кардинального та цільового сприяння органів місцевого самоврядування та влади.

Також у зверненні, яке поширив «Народний контроль», порушили питання перед міською владою про представлення інтересів ОСББ у складі виконкому міськради.

Голова Волинської обласної організації партії «Народний контроль», депутат міськради Павло Данильчук у коментарі виданню Район.Луцьк повідомив: «Є ініціатива від нашої організації, ми будемо далі зустрічатися і дивитися. Підписалося семеро представників голів ОСББ про необхідність формування такого об’єднання. На сьогоднішній день всі ОСББ не об’єднані в єдину організацію. Частина представлена, але більшість поза бортом прийняття рішень в частині фінансування ОСББ в нашому місті».

Павло Данильчук запевнив, що громадське об’єднання голів ОСББ, яке хочуть створити, не покликане стати альтернативою діючій у Луцьку раді голів ОСББ.

«Це доповнення і насправді це буде більш ширше», – пояснив він.

«ДО НАС ВЛАЗИТЬ ПОЛІТИКА», – ГОЛОВА РАДИ ОСББ ЛУЦЬКА

Голова діючої Ради голів ОСББ міста Луцька Роман Бондарук коментував ініціативу «Народного контролю» під час засідання Ради у вівторок, 15 березня.

«Я бачу, що в інтернеті є повідомлення, що партія «Народний контроль» взяла на себе ініціативу створити Раду голів ОСББ. Сьогодні ще в одній партії хочуть створити раду голів…  В наш рух влазить політика. А це те, що не просто зупиняє чи призупиняє, це те, що знищує весь рух», – заявив Роман Бондарук.

«Ви зрозумійте. Ми сьогодні маємо невеличкий, але досвід. Маємо результат. До нас приїжджають зі всієї України, аби переймати наш досвід. І якщо ми сьогодні зробимо хоч півкроку, щоб створити ще декілька рад, наш рух можна зупинити», – додав він.

Роман Бондрук пояснив: сьогодні розвиток ОСББ у значній мірі залежить від підтримки урядових і неурядових організацій.

«Якщо у нас буде кілька Рад – хто представлятиме Луцьк? З ким говорити міжнародним фондам, які дають гроші на енергозбереження і розвиток виключно об’єднанням ОСББ! Почнеться нерозбериха і хаос. І тоді про успіх Луцька можна забути», – прокоментував  він ситуацію.

«Якщо в когось є претензії до мене – кажіть. Якщо є привід, щоб вибрати нового голову – будь ласка, я готовий. Але закликаю: давайте не будемо створювати мільйон рад, тому що суть не в існуванні ради на папері, а в тому, що вона може зробити», – звертався Роман  Бондарук до голів ОСББ.

Довідка. У Луцьку наразі створено 240 ОСББ. Рада голів ОСББ міста Луцька створена у 2010 році. Її голова Роман Бондарук входить до складу Національної ради розвитку ОСББ при Кабінеті Міністрів України.

Практика підтримки і розвитку ОСББ у Луцьку вважається однією з найкращих в Україні.  У Луцьку свого часу проводила виїзне засідання Національної ради з питань створення та забезпечення  функціонування ОСББ у Луцьку – аби вивчити і перейняти досвід. З тією з метою у серпні 2015 року у Луцьку відбувся семінар з Енергоефективного партнерства за участі Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка та Голови Держенергоефективності Сергія Савчука.
      
Луцьк перший в Україні – ще у 2012 році – затвердив «Програму сприяння діяльності ОСББ міста», за якою виділялися гроші на капітальний ремонт будинків.  А спеціальна «Програма відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на 2013-2017 роки», прийнята міською радою з ініціативи активістів ОСББ, стала одним з переможців минулорічного конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування», який проводило Мінрегіонрозвитку, перемігши у номінації «Енергозбереження та енергоефективність».

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
16 Березня 2016, 14:30
бивші мусора організовують рейдерський захват осбб. х-р вам.
16 Березня 2016, 15:44
А самостійно , щось пидумати можете , чи будете піаритись на чиїйсь роботі? х-р вам в зуби!
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром