Лучани у межах кампанії «16 днів проти насильства» подивилися виставу «Пʼять Пісень Полісся»

26 Листопада 2023, 21:50
Вистава "П'ять пісень Полісся" 983
Вистава "П'ять пісень Полісся"

У Луцьку в межах міжнародної акції «16 днів проти насильства» відбувся захід «Сміливі знати: це – насильство». 

Захід організували благодійний фонд «Рокада» та незалежний театр «ГаРмИдЕр», який представив присутнім п’єсу «Пʼять Пісень Полісся».  На виставі та акції, присвяченій протидії насильству, побувала кореспондентка Район.Луцьк.

За словами регіональної координаторки благодійного фонду «Рокада» на Волині Ірини Корольчук,  фонд є виконавчими партнерами Верховного комісара ООН  у справах біженців. Один з напрямів роботи «Рокади» протидія насильству в родині та за ознаками статті.  

Ірина Корольчук, координаторка
Ірина Корольчук, координаторка "Рокади"

«Подібна масштабна акція на Волині проводиться вперше. Вона спрямована на інформування людей про те, куди звертатися, коли вони зіштовхнулися з насильством у родині. Наразі рівень насильства у суспільстві значно зріс загалом і, зокрема, збільшилася кількість випадків насильства за ознаками статті. Основний метод протидії цьому – не замовчувати проблему. Нашим основним завданням є інформування  людей, розголос. Як відомо, насилля любить тишу, а ми хочемо, аби люди не мовчали», – розповіла вона. 

Інформаційні буклети
Інформаційні буклети

Дорослі і діти отримали інформаційні буклети
Дорослі і діти отримали інформаційні буклети

За словами Ірини Корольчук, наразі в центральних та західних регіонах країни  11 осередків благодійного фонду «Рокада». В усіх осередках наступні два тижні  проводитимуть заходи, спрямовані на інформування. Учасники акцій дізнаються про те, як і куди можна звернутися за безкоштовною анонімною допомогою тим, хто  постраждав від домашнього насильства.

Лучани, які прийшли на захід, отримали буклети та брошури з переліком установ, організації, які допомагають постраждалим та описом того, яку саме допомогу там можна отримати.

Перед виставою до глядачів звернулася  режисерка незалежного театру «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька. Вона розповіла, що п’єсу «Пʼять Пісень Полісся» написала сучасна драматургиня Людмила Тимошенко.  Вона розповіла п’ять коротких історій, які реально траплялися на Поліссі за останні 100 років. Коли у драматургині запитали, скільки часу вона писала п’єсу, то вона відповіла, що все своє життя.

Режисерка Руслана Порицька
Режисерка Руслана Порицька

«Починаючи з 5 років Людмила Тимошенко пригадувала історії, які увійшли у п’єсу. Це історії, які вона бачила,  їй розповідала бабуся, яка її виховувала у маленькому містечку на Поліссі, або вона чула від сусідів. Ці всі історії не вигадані, а колись відбувалися», – розповіла режисерка. 

За її словами, вистава – дослідження не лише травм,  а причин способу співіснування в родині та суспільстві, який будується на насильстві.  

Під час вистави
Під час вистави

Актори незалежного театру «ГаРмИдЕр» представили увазі глядачів п’ять окремих історій, які відбуваються на Поліссі у 1920, 1940, 1959, 1973, 1997 роках. Акторам вдалося майстерно відобразити атмосферу тих часів, показати, як ненависть, байдужість між близькими людьми, плітки, осуд, відсутність довіри можуть вбити людину. Крім того, у виставі показано, як тоталітарна ідеологі  культивувала насильство в усіх сферах життя та подавляла будь-які прояви особистості. Остання новела нікого не залишила байдужим, в ній показано, як в гонитві за грошима можна зректися коріння, історії і навіть майбутнього.

Реквізит останньої новели
Реквізит останньої новели

Під час вистави актори взаємодіяли із глядачами, завдяки їх майстерності вдалося сповна відчути  атмосферу. Після вистави глядачі поділилися власними враженнями від «Пʼять Пісень Полісся». 

Після вистави актори спілкувалися з глядачами
Після вистави актори спілкувалися з глядачами

Актори та глядачі
Актори та глядачі

«Давно хотіла потрапити саме на цю вистави, але ніяк не вдавалося. У виставі дуже тонко переплітається  історія та сучасність і підіймаються проблеми актуальні для Волині», – розповіла глядачка Богдана Шевчук

 

 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024