На перформативній читці у Луцьку зібрали гроші для батальйону, де служить актор театру «ГаРмИдЕр»

14 Листопада 2023, 17:41
«Сенат шаленців» ФОТО 621
«Сенат шаленців»

Луцький театр «ГаРмИдЕр» провів перформативну читку філософської драми польського педагога та письменника Януша Корчака «Сенат шаленців» 

На заході театрали зібрали понад вісім тисяч гривень для батальйону, де служить їхній актор Сергій Панас.

«8570 грн — сума, яку завдяки вам, любі глядачі ми зібрали. Ці благодійні внески ми вже спрямували для 53 батальйону, 100 Волинської бригади ТРО ЗСУ (Куп'янський напрямок), де служить наш актор Сергій Панас», – повідомили у соцмережах.

Перформативне читання п'єси Януша Корчака «Сенат шаленців» була першим заходом із серії перформативних читань найяскравіших п'єс, які раніше були в репертуарі театру «Гармидер». Цю серію театрали присвячують 20-літтю свого існування.
 
Особливістю цієї читки стало те, що у ній зіграли не лише актори «ГаРмИдЕру», а й учасники театрального курсу, який у жовтні провів Павло Порицький. 
 
На підготовку вистави був лише тиждень.
Як зізнався один з учасників курсу Олександр Попович, вистава була для нього стресом, але і викликом водночас.
 
«Акторський курс для мене був можливістю познайомитись із собою ближче і познайомитись з творчою тусовкою Луцька. Сама вистава була для мене значним стресом і викликом з одного боку, але з іншого боку – бути учасником залаштунки і бачити весь процес викликає в мене захват. Пізнати, що п'єса – це не просто про текст, а про події і умови, в яких вона була створена, про ідеї, які можна зрозуміти, тільки зігравши її, – це дуже захопливо», – розповів Олександр.
 

Януш Корчак відомий світові як лікар, педагог-новатор, захисник прав дитини. Але перш за все – як людина, що під час Другої світової війни відмовилася покинути своїх вихованців єврейського будинку сиріт і пішла з ними на смерть у нацистському концтаборі.
 
Герої драми «Сенат шаленців» – пацієнти божевільні, які втекли від реального світу. 
 
Немов діти, вони граються у пісочниці, будуючи кожен власну модель світу, під ненав’язливим наставництвом мудрого Лікаря. Їх роз’єднують страхи, що призвели до втечі від реальності, а об’єднує молитва Сумного Брата та часточки Бога у кожного в душі. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024