У Луцьку внучка звинувачує у смерті бабусі її сімейну лікарку

09 Листопада 2023, 15:19
Сніжана Верезій та Алла Григор 1071
Сніжана Верезій та Алла Григор

Лучанка Сніжана Верезій на минулих вихідних поховала бабусю – 79-річну Аллу Григор, яка померла у лікарні від пневмонії, зараження крові та ниркової недостатності. 

У смерті бабусі Сніжана винить сімейну лікарку луцького Центру первинної медичної допомоги №1 Ольгу Лобацевич. Про це пише ВолиньPost.

«Моя бабуся була дуже активною людиною, планувала ремонт на балконі, купувала наряди, ще хотіла пошити сукню з оксамиту, доглядала своїх лежачих сусідів, до останнього сама себе обслуговувала. Ми щодня спілкувалися по телефону, вона завжди мені казала, що справляється сама і їй не потрібна допомога», – каже Сніжана.

З її слів, стан здоров’я бабусі погіршився у четвер, 26 жовтня. Тоді вона поскаржилася онуці на біль в поясниці, казала, що, мабуть, потягнула спину, коли прала одяг.

«Вона сама вставала, ходила, але через стресову ситуацію, яка сталася у нас в сім’ї, – через багато років до неї повернувся син, який потребує догляду, – була трохи «розклеєна», – пригадує Сніжана Верезій.

Жінка запідозрила недобре, коли самопочуття бабусі із кожним днем погіршувалося.

«Сімейна лікарка Лобацевич була в бабусі, виписала їй заспокійливе, ліки для зняття болю в спині, але бабулі ставало щодня гірше. Я телефонувала до Ольги Іванівни, питала, що робити, вона казала, що бабусю треба підтримати, позитивно налаштовувати її. Десь вже на п’ятий день поганого самопочуття я приїхала відвідати бабусю, вона вставала вже з допомогою, їй було важко ходити. Лобацевич від мене трубку не брала. Сусіди теж дзвонили до сімейної лікарки, викликали швидку… В четвер, 2 листопада, бабуся сказала, що їй вже дуже погано. Я знову телефонувала до Лобацевич з проханням дати електронне направлення, щоб покласти бабусю в лікарню. Лікар сказала, що ніякого направлення давати не буде, у цьому немає необхідності, мовляв, займайтеся бабушкою і кинула трубку», – розповіла онука.

З її слів, у п’ятницю, 3 листопада, о 5:00 сусіди викликали швидку, оскільки бабуся вже погано говорила, тягнула мову, не піднімала праву руку і у неї були дуже набряклі ноги.

«Коли я приїхала до бабусі, то почала знову дзвонити до Лобацевич і благати дати направлення на госпіталізацію. «Аллочка, тобі куди дати направлення – в гінекологію???», – казала Лобацевич. Я при сусідах, соціальній працівниці неодноразово телефонувала сімейній лікарці, але вона трубку не брала. Тоді я викликала швидку і мало не на колінах просила, щоб її забрали до лікарні, можливо, у неї інсульт. Бригада швидкої таки завезла бабусю до лікарні… Електронного направлення я так і не дочекалась, його не було в п’ятницю і немає по сьогоднішній день», – каже Сніжана.

«В приймальному відділенні їй зробили величезне обстеження. Ми зробили МТР голови, хребта, здали аналізи, зробили УЗД серця, кардіограму, її оглядав невролог, кардіолог, виключили все, навіть інсульт. Зробили рентген – у неї була пневмонія, її одразу підключили до апарату штучного дихання, бо сатурація була нульова… Бабуся зі мною до останнього розмовляла. Під ранок суботи вона померла. Патологоанатом в суботу дав мені заключення: запалення легень, що призвело до сепсису та ниркової недостатності. Легені вже фактично розклалися, через що і пішло зараження крові», – розповіла онука померлої Алли Григор.

Лучанка впевнена, що якби сімейна лікарка Ольга Лобацевич дослухалася до її прохання госпіталізувати бабусю, вона б не померла.

«Це невчасно надана кваліфікована медична допомога, невчасна госпіталізація… Я написала скаргу на Лобацевич в поліклініці. Вона вже давно на пенсії, це вже вік, всіх грошей не заробиш, хай йде на пенсію і дасть можливість працювати молодим лікарям, які зараз більше компетентні в лікуванні, аніж вона. Я хочу елементарного вибачення від Лобацевич та щоб вона пішла на заслужену пенсію», – каже Сніжана Верезій.

Сімейна лікарка Центру первинної медичної допомоги №1 Ольга Лобацевич підтвердила, що Алла Григор багато років була її пацієнткою.

«У вівторок, 31 жовтня, після 15 години я прийшла на виклик до Алли Георгіївни, вона скаржилася на болі спині. Згадую, вона казала, що підвищився тиск, тому що стрес був – привезли з лікарні сина, кинули вдома… Послухала її, температури не було, хрипів не було, тиску вже не було. Але з тим, що у неї є гіпертонічна хвороба, я їй приписала препарат, який понижує тиск і м’язовий спазм. Щоб не нервувалася, я дала їй «Есциталопрам» – такий трохи антидепресант, і «Тізалуд» при болісних спазмах м'язів … В середу подзвонила у мій неробочий час її внучка, я трубку підняла, пояснила, їй, що причин для госпіталізації немає, бо їх дійсно не було. Кажу внучці, щоб приділила більше уваги бабусі…

А в п’ятницю у першій половині дня у мене був прийом, до мене дзвонила Сніжана, просила дати направлення, бо бабусі погано. Я подумала, що, може, то тромбоз легеневої артерії, який може давати такі болі в спину. І ми дали електронне направлення на госпіталізацію в неврологічне відділення о 12:09, відправили його на той номер телефону, який вказаний під час укладання декларації. Це, мабуть, на Аллин телефон направлення», – розповіла лікарка.

Ольга Лобацевич наголосила, що не вважає за потрібне виправдовуватися у цій ситуації.

«У нас така робота, що ми чи не щодня стикаємось зі смертю. Я шокована цим всім, цими гадостями, що в інтернеті пишуть, та її погрозами (Сніжани, - авт.)», – зауважила медикиня.

Читайте також: Як виглядає відділення патанатомії, що у Луцьку, після ремонту

 

 
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024