У Гірці Полонці та Промені – престольне свято

08 Листопада 2023, 09:51
У Гірці Полонці та Промені – престольне свято 408
У Гірці Полонці та Промені – престольне свято

8 листопада, в День святого Архангела Михаїла, престольне свято відзначають жителі сіл Гірка Полонка та Промінь. 

Обидва населені пункти Боратинської громади мають давню історію та славетні багатовікові традиції. Про це йдеться на сайті Боратинської громади. 

Перша писемна згадка про село Промінь датується 1451 роком. В грудні 1451 великий князь литовський Свидригайло надав Петру Ланевичу Кірдеєвичу Мильському в Луцькому повіті села Киселин, Твердині та ще ряд сіл і дворищ, серед яких, «у Полганови две дворища служебных а церков и з дворищем церковным, и з ставом, и з мытом, … а село Вербяєв в Луцком повете». 

Село Промінь до 1964 року носило назву Пілганів, раніше Пулганів. Сучасна назва, як пострадянська спадщина, належить до ідеологічних найменувань із мінімумом мотивації.

В селі Промінь вітрильники різних часів плавають в пляшках і це занесено в книгу рекордів України. Майстер Володимир Ящук має свою унікальну техніку створення вітрильників з природніх матеріалів просто в пляшках. Виставки його робіт експонуються в різних куточках України.

Село Гірка Полонка в 1598 році (іменовано тоді Герки) належало полонському князю Радзивілу. А з 1601 році Гірка Полонка (Горків), як і села Полонка (Полонне),Оздів (Ождів) входила до складу володінь князя Григорія Львовського Сангушка – брацлавського каштеляна. Згодом він віддав Горків, Полонне, Оздів дружині Софії з Головчина.

У селі Гірка Полонка – свій Hollywood! Все почалося з молодої пари. Юрій Рудецький освідчувався в коханні місцевій жительці Богдані Шустер. Дівчина зізналася, що має мрію вийти заміж в «Голлівуді». Тоді Юрій за допомогою товаришів встановив на пагорбі знак «Голівуд», так, щоб було видно з вікна обраниці. З того часу це місце стало локацією для закоханих пар.

У селі Гірка Полонка є парк Козацької слави, заснований з нагоди 20 річниці Незалежності України за сприяння тогочасного сільського голови Перванчука. Парк облаштований зусиллями працівників комунальних установ громади.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024