Нові імена в театральному мистецтві: у Луцьку завершився 27 Всеукраїнський конкурс читців імені Лесі Українки

30 Жовтня 2023, 22:16
У Луцьку завершився 27 Всеукраїнський конкурс читців імені Лесі Українки 855
У Луцьку завершився 27 Всеукраїнський конкурс читців імені Лесі Українки

Всеукраїнський конкурс імені Лесі Українки  – це акторське змагання за першість у сценічній майстерності. Проте не йдеться лише про твори Лесі Українки. На власний розсуд і уподобання учасники обирають самі автора, за мотивами твору якого гратимуть у кількох постановках на сцені.

Цьогоріч Луцьк прийняв виклик вже вдев’яте – повідомляє кореспондентка Район.Луцьк.

Витоки Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки сягають середини 90-х, його заснувала Національна спілка театральних діячів України. До анексії Криму конкурс проходив у місті Ялта.

Мета незмінна – надихнути на творчу діяльність, презентувати досягнення та популяризувати молодих митців, сприяти розвитку навичок майстер-класу, обміну досвідом тощо. Конкурс є відкритим і розрахований на молодь та дорослих від 16 до 35 років.

У підсумковому етапі 27-го Всеукраїнського конкурсу читців імені Лесі Українки взяло участь 14 представників  мистецьких вищих навчальних закладів України. Любов до театру і кіно об'єднала студентів різних факультетів: майбутніх акторів, театрознавців, режисерів.

Упродовж трьох днів журі та гості конкурсу мали можливість насолоджуватись творчістю всесвітньо відомої поетеси у виконанні талановитої молоді з різних куточків України. Програма конкурсу передбачала два виступи у першому і другому турі. Учасники пройшли попередній відбір, подавши власні презентації онлайн.

Третій підсумковий тур Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки передбачав виконання творів української класичної та сучасної поезії і прози. Журі у складі заслужених діячів мистецтв України, народних та заслужених артистів України заслухало презентації поетичних творів та уривки прози. При оцінюванні зважали на добір репертуару, рівень володіння текстом, культуру сценічного мовлення тощо.

Як розповів під час свого виступу голова журі, актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, театральний режисер, народний артист України, лауреат премії імені Івана Котляревського Тарас Жирко, через конкурс пройшло більш ніж пів тисячі молодих артистів, які формують театральне життя і розвиток нашого соціуму.

«Ми щасливі, що такі молоді, талановиті люди звертаються до Лесиного слова. Багатьом з них менше років, ніж існує фестиваль. І це дає надію, що наші ряди поповнюються», –  наголосив голова журі.

Прикметно, що й цьогоріч  кількість конкурсантів не зменшилася порівняно з минулими роками, що свідчить про незмінний престиж творчого змагання. Адже це чудова нагода розкритися, обмінятися досвідом, здобути нову практику, познайомитися з майбутніми колегами, завоювати прихильність суддів й глядачів. У цілому, як розповіли організатори, надійшло кілька десятків анкет. Помітили й те, що молодь тягнеться до сучасної української поезії та прози.

«Моя участь у цьому конкурсі круто для мого професійного росту. Моя майбутня професія пов'язана з режисурою і акторством. Леся Українка мені імпонує за своїм світоглядом: політичним і життєвим. Адже, не зважаючи на всі перешкоди та проблеми зі здоров'ям, вона продовжувала жити і боротися. Через це я обрав уривок її твору для виступу в другому турі.

Для мене це перша участь у конкурсі. Торік, під час навчання на другому курсі, я поставив виставу в Київському академічному театрі, також працював у стінах свого та інших університетів як актор», - розповів після виступу Ілля Півторак, студент Київського національного університету культури і мистецтв.

Цього дня Ілля вперше брав участь у змаганні та виступив в новій для себе ролі сценічному образі людини, яка переживає біль невзаємного кохання.

Як розповідають учасники прослуховувань, до участі готувались місяцями. Своїм здобуткам завдячують викладачам, які допомагали готуватись.

«Я хотіла спробувати себе. Побачити  а що б було, якби я стала якоюсь гуцулочкою. І я відкрила в собі цей новий образ. Щодо попередніх ролей, зазвичай, це було щось серйозне, романтичне драматичне. А тут справжнє весілля, і мені дуже сподобалося.

Мене готувала доцентка Надія Кукурудза, викладачка зі сценічної мови. Вона мені допомогла опрацювати цей матеріал і пропонувала різні ідеї, оскільки досвіду у неї більше. І ми разом все будували», – ділиться враженнями студентка Івано-Франківського навчально-наукового інституту мистецтв Ольга Стрельбіцька.

На сцені дівчина зіграла блискучу моновиставу з колоритними танцями і співами, що наче переносять глядача на гуцульське весілля.

Цьогоріч  журі під головуванням народного артиста України, лауреата премії імені Івана Котляревського Тараса Жирка визнали переможцями студентів із Києва, Львова та Івано-Франківська.

Відповідно, найвищу нагороду конкурсу гран-прі отримав студент Київського національного університету театру, кіно та телебачення імені І. К. Карпенка-Карого Іван Білаш. Також два перших місця у фіналі розділили між собою  Ольга Фединаісто Львів) та Ольга Стрельбіцькаісто Івано-Франківськ).

Вікторія КОМЕНДАНТ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024