Лучани платитимуть за газ по-новому

12 Березня 2016, 08:27
3141 Джерело: naftogaz.com

Із 1 квітня населення по-новому платитиме за використання природного газу.

Серед нововведень те, що споживачі матимуть два рахунки, бо  Національна комісія з регулювання електроенергетики та комунальних послуг  запропонувала розподілити плату за газопостачання на дві частини, пише ВОДТРК.

Зокрема, у першій платіжці зазначатиметься обсяг використання блакитного палива, а в іншій — абонентська плата “за доступ до потужності” газопроводу, бо саме ця частка зараз закладена у кінцеву вартість газу.

Майже 70 відсотків європейських країн має фіксовану абонплату за транспортування газу споживачам. В Україні, згідно з Законом про ринок газу, теж передбачається введення подібної моделі розрахунків. Зокрема, уже з квітня споживачам планується запровадження абонентської плати “за доступ до потужності” газопроводу. Для абонентів вона буде різною і залежатиме від типу лічильника й газових приладів, встановлених у помешканні. Проте, буде фіксованою і взимку, коли обсяг споживання газу зростає, споживачі платитимуть менше.

«Це буде зниження газу, а не підвищення ціни газу. Рахунки стануть прозорими. Вони стануть два рахунки. Один – за постачання природного газу, тобто за той газ, який ви спожили і який ви маєте. І за розподіл природного газу» – запевняє заступник голови правління ПАТ “Волиньгаз”  Андрій Карпомиз.

Він стверджує, що вартість газу як товару буде зменшено на вартість послуги за користування газотранспортною системою. Розділена ціна дозволить споживачам вибирати постачальника природного газу. Тож, на ринку газу з’явиться здорова конкуренція і споживачі лише виграють від цього.

У ПАТ “Волиньгаз” зазначають, що вперше Національна комісія з регулювання електроенергетики та комунальних послуг запровадила діалог зі споживачами, аби вивчити їх думку. Тож волиняни мають можливість самостійно впливати на прийняття остаточного рішення щодо впровадження цих змін. Варто лише зайти в “Особистий кабінет” на офіційному сайті та заповнити он-лайн анкету або ж відвідати абонвідділ товариства.

До слова, нині ціна газу за тисячу кубічних метрів становить 7 тисяч 188 гривень. У цю суму входить розподіл і транспортування блакитного палива.

Коментарі
12 Березня 2016, 11:23
як маючи одну трубу до будинку вибирати поставщика
12 Березня 2016, 13:18
труба належить оператору ГРМ (облгазу), облгаз не є постачальником, для вас на сьогоднішній день постачальником є "Волиньгаз Збут", його можна змінювати.
12 Березня 2016, 15:10
дивно.йде по вулицї одна труба а у кожний двїр можуть бути рїзнї постачальники
12 Березня 2016, 15:51
По вулиці і до будинку труби проложували за власні кошти.За яке постачання я маю платити.
12 Березня 2016, 16:08
То давайте відразу і рахунок від "Укртрансгазу"
12 Березня 2016, 22:40
Вже й не знають як нас на..... дурити.
13 Березня 2016, 17:55
А коли буде якісний газ який буде гріти????????
27 Березня 2016, 19:11
<p>Цирк та годі. Населення купує ГАЗ в компанії за певною ціною. В цю ціню повинно бути включене трансопртування газу, витрати на амортизацію обладнання, зарплатню працівникам, тощо. І споживача, по великому рахунку, не хвилюють ці витрати, а хвилює лише конкретна ціна, яку він сплачує за спожитий ГАЗ. Це щось на кшталт я користуюсь інтернетом, плачу за інтернет і за доставку інтернету в квартиру. Або коли ви приходите в магазин і вам кажуть що за буханку хліба, яка вартує 8 гривень вам потрібно доплатити ще 2 гривні, за те що її привезли в магазин. МАРАЗМ.</p>
Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром