Товарне дикунство, бруд та агресивна продавчиня: як ревізорка перевіряла Старий ринок

10 Квітня 2018, 17:08
Ревізорка Наталія Кудряшова 5011
Ревізорка Наталія Кудряшова

У Луцьку ревізорка Наталія Кудряшова перевірила один із найбільших ринків обласного центру Волині – Центральний. 

Про це йшлося в сюжеті програми «Ревізор: Магазини» у Луцьку на Новому каналі.

Як тільки Наталія зайшла на Старий ринок, то на табличках побачила, що тут продають молоко, м’ясо, птицю, курячі субпродукти і навіть мед.

«Нічого собі товарне сусідство, адже м’ясо біля молочки продавати не можна», – заявила експертка із розвитку супермаркетів «Страстей за Ревізором» Наталія Кудряшова.

Підійшла спершу до продавчині пані Оксани, яка продає на ринку бринзу, сметану та інші молочні продукти. Жінка розповіла, що документи в неї є, адже ветлікар кожного року перевіряє їхню худобу. І ті документи вона показує в лабораторії.

Проте Наталія Кудряшова помітила, що на відрі зі сметаною експертний висновок не того дня, в який робили ревізію, а попереднього. А от на чеку про аналіз – все правильно написано.

Продавчиня Оксана запевнила, що з числом випадково помилилися в лабораторії.

«Наступного разу уважно дивіться на дату, яку проставляють у лабораторії. Також раджу вам придбати санітарний одяг, адже працюєте на ринку», – зауважила експертка.

Експертка перевіряє продукти на Старому ринку
Експертка перевіряє продукти на Старому ринку

Потім ревізорка підійшла до іншої жінки Парасков’ї, яка продає курочки, які самостійно виростила. Але пані Наталія зазначила, що продавати їх у тому ж павільйоні, що й молочні продукти, не можна.

«Курятина побувала в лабораторії, адже на ній є печатка. Але краще обсмалюйте свої кури. І вони мають лежати на чистих тацях, а у вас брудні», – підкреслила експертка Наталія.

Тоді ревізорка підбігла до ветлікаря Валентини і попросила разом із нею перевірити в продавчинь документи. Спершу підійшли до панянки, яка торгує сметанкою і сиром.

«Мене, як ветлікаря, не влаштовує те, що продавці продають на газетах свій товар. Постійно боремося з тим, проте вони все одно продають таким чином», – зазначила Валентина.

За словами експертки, з цим потрібно щось робити, а не тільки говорити. Окрім того, ревізорка запитала: «Як так, що і молочні продукти, і м’ясо продають в одному приміщенні?». На що ветлікарка відповіла, що з цими питаннями треба звертатися до дирекції ринку, адже вона надає місця для збуту продуктів.

Перевіряють стікери на сметані
Перевіряють стікери на сметані

Опісля Наталія Кудряшова пішла далі робити перевірку і побачила, що  молочні продукти продають з прилавку, тобто вони знаходяться не в холодильнику. Продавці відповіли, що молочка ще не кисне, адже в приміщенні  зимно.

«Ми схвалюємо таку продажу. Нас сюди ніхто не тягне, ми самі йдемо сюди, бо тут дешевше і можна поторгуватися. А в супермаркеті ціна висока», – захистила продавців одна з покупців.

Ревізорка продовжила рухатися далі, зайшла за один із прилавків у санітарному одязі. Продавчиня відразу агресивно відреагувала: накинулася на експертку зі словами: «Хто вам дозволив заходити за мій прилавок?».

На що Наталія Кудряшова запевнила, що чинить згідно з законом, адже має документи, які підтверджують те, що вона може робити тут ревізію.

«У нас є підстави. В нас є редакційне завдання. Я дію згідно з законом», – наголосила пані Наталія.

Через певний час на ринку з’явилися правоохоронці, які перевірили документи у знімальної групи і дозволили далі робити ревізію. Тому Наталія Кудряшова продовжила перевіряти цю «привітну» господиню прилавку.

Брудні холодильники в продавчинь на ринку
Брудні холодильники в продавчинь на ринку

За словами експерти, на цьому прилавку м’ясо не протерміноване. Окрім того, не має стікерів на продуктах. А також продукти лежать в бруднющих холодильниках.

«Товарне сусідство не порушене, немає тут нічого, окрім м’яса, але на продуктах інформації про виробника, термін придатності та інших даних немає. Один із холодильників покритий зверху іржею. Всередині продукти не підписані», – обурилася експертка Наталія.

Окрім того, на робочому місці цієї продавчині ревізорка побачила відро з брудною водою, яке стояло близенько біля товару. За словами Наталії, так не має бути. Та найбільше обурило її те, що жінка продає м’ясо не з холодильника, і це велике порушення.

Ревізорка попрямувала далі. Побачила вона контрольні ваги, які перевірила, чи показують правильно. Висновок – показують точно.

Далі побачила кімнату. Як виявилося – це туалет, який розташований від продуктів на відстані 2,6 метрів.

«Це добре, що він є, але має бути не ближче, ніж 25 метрів від харчової продукції, аби запобігти розповсюдженню бактерій. Знову ж таки порушення і воно просто катастрофічне», – заявила Катерина Кудряшова.

Як тільки експертка вийшла з ринку, то зазначила, що вражень на Центральному ринку набралася достатньо.

«Ми провели ревізію, і вперше побачили таке товарне дикунство. На одному прилавку продають молочку і биту птицю. А в одному павільйоні з ними – туалет удесятеро ближче, ніж має бути. Бруду також вистачає. Ревізор: Магазини його стовідсотково не радить», – підсумувала експертка Наталія Кудряшова. 

Деталі можна переглянути ТУТ.

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024