У Підгайцівській громаді зʼявиться комплекс з переробки та утилізації сміття

09 Жовтня 2023, 12:40
Крістіан Чернер 754
Крістіан Чернер

Екологи, представники бізнесу Волині та інших регіонів зустрілися з керівництвом, проєктантами, австрійським партнером Підгайцівської громади під час презентації проєкту «Нового будівництва полігону ТПВ у селі Пальче».

У залі засідань Підгайцівської сільської ради директор компаній «ГІГАДЖОУЛЬ та РЕСАЙКЛІНГ ПАРК» Крістіан Чернер, автрійський партнер та інвестор Підгайцівської громади, презентував сучасну систему поводження з відходами та управління ресурсами, яка успішно впроваджується ним понад 40 років у Австрії, Чехії, Німеччині, Словаччині, Угорщині, Азербайджані, Єгипті, Туреччині та Україні. Про це йдеться на сайті Підгайцівської громади. 

Розробкою проєкту сучасного екологічного комплексу з перероблення сміття є компанія «Центр ЛТД», яка спеціалізується на наданні високоякісних послуг проєктування і консалтингу в галузі інженерії довкілля вже багато років.

Її директор Олег Бота презентував проєкт з будівництва сучасного комплексу з переробки та утилізації ТПВ у Підгайцівській громаді. За замовленням інвестора та задумом проєктанта, комплекс складатиметься не лише з полігону, а й ряду лабораторій, які контролюватимуть склад ґрунту, води, повітря, передбачено споруду ліній переробки, адмінприміщення, де буде такий собі «кабінет для навчання» дітей та підлітків із поводження з твердими відходами.

Олегу Боті вдалося переконати всіх присутніх у безпечності такого будівництва.

У залі засідань були присутні Віталій Киричук, представник Волинської торгово-промислової палати, Олександр Тихий, начальник відділу поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Державної екологічної інспекції у Волинській області, представники бізнесу Волині та Рівного.

«Третій рік поспіль триває процес впровадження вказаного проєкту в Підгайцівській громаді, ми мали нагоду поїхати до Австрії, де на власні очі побачили, наскільки ефективно і сучасно працює система правильного поводження з відходами за кордоном, коли в центрі міста стоїть завод і поруч зелена зона, парки відпочинку, немає ні запахів, ні бруду. До цього ми всі ідемо. Сучасна екологічна політика та зміни законодавчої бази в Україні зобов'язують і виробників і споживачів і територіальні громади змінювати застарілі підходи в управлінні відходами на нові, більш сучасні, направлені на роздільний збір, сортування ТПВ, відповідну переробку та ресайклінг», – зазначив Підгайцівській сільський голова Юрій Семенюк.

 

Концепція проєкту, його технологічні рішення, зі слів проєктанта та інвестора, враховують всі нові сучасні розробки у сфері будівництва таких об'єктів, що у цілодобовому режимі передбачає контроль за відсутністю будь-якого негативного впливу на екологію, адже на території працюватимуть лабораторії й жодні шкідливі речовини не будуть потрапляти у ґрунтові води, в тому числі з відходів не буде утворюватися фільтрат. 

«Не дивлячись на війну, ми продовжували працювати над реалізацією проєкту, дотриманням всіх необхідних процедур, вже з жовтня місяця піде орендна плата до місцевого бюджету, а моя мета – у березні 2024 року розпочати будівництво і через 6 місяців запустити роботу полігону», – сказав Крістіан Чернер.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024