Іноземні меценати передали у луцький шелтер, де мешкає майже сотня переселенців, меблі

05 Жовтня 2023, 11:33
Тетяна Репницька 840
Тетяна Репницька

У шелтері спортивно-розважального комплексу «Адреналін Сіті» у Луцьку поліпшують умови проживання. 

Замість матраців на підлозі тут розмістили 80 нових ліжок від іноземних меценатів. Як розповіла Суспільному координаторка шелтеру Тетяна Репницька, наразі тут проживають майже 100 переселенців.

З її слів, загалом від початку повномасштабної війни прийняли понад сім тисяч вимушених переселенців.

«Зараз ми отримали постіль, ліжка, матраци, подушки, також ми отримали від партнерів меблі для індивідуального користування — це шафи, тумби, зараз якраз процес їх збирання», — каже Тетяна Репницька.

Зі слів Тетяни Репницької, дехто з людей проживає у шелтері із початку повномасштабної війни. Понад рік тому тут оселилася 50-річна Ніна Савелічева разом із донькою Поліною, які приїхали з прифронтового міста Курахове на Донеччині. Чоловік, говорить жінка, служить у 92 бригаді.

«Ще моя хата стоїть, а у сестри вже ні. Додому хочеться, але я вирішила, щоб морально заспокоюватися, то малюємо картини, багато намалювали. Якщо будете йти, то побачите, там в нас ціла галерея», — говорить переселенка.

Окрім нового захоплення, розповідає Ніна, не дає сумувати цуценя французького бульдога, яке подарував чоловік доньці Поліні. Сама ж дівчина розповіла, що омріяний подарунок отримали на день народження.

«Сказала татові, що хочу собаку. Два роки про це казала-казала і на третій рік він сказав: "Ну добре, давайте їй купимо собаку". Малєнькій монстрік, бешкетує, робить все, що заманеться», — сказала школярка.

Серед інших тварин у шелтері є ще один пес і три коти. Власниця пекінеса Чарлі, 16-річна Анастасія Кострикова розповіла: до луцького шелтера приїхала із Авдіївки Донецької області. Чи залишилася її домівка в рідному місті, дівчина не знає. Каже: запитати про це немає в кого.

Школярка говорить, що зраділа, коли в шелтері дозволили оселитися разом із собакою. 

«Це тварина, вона теж жива, теж боїться, теж хоче їсти, а якщо ми її кинемо, то вона не зможе вижити», — зазначила дівчина.

Півтора року в шелтері проживає Ірина Бутко із Костянтинівки, що на Донеччині. Жінка приїхала з трьома дітьми, яких узяла під опіку після смерті сестри.

«Там прильоти... Так як діти в мене знаходяться під опікою, в нас примусова евакуація. Дітям для навчання кімнату виділили, видали нам хромбуки для навчання», — каже жінка.

Для переселенців тут також організували триразове харчування. Зараз готуються до опалювального сезону.

«Попереду зима. Нам потрібні дрова, якщо хтось допоможе, то будемо дуже вдячні», — додала координаторка луцького шелтера.

За інформацією директорки департаменту соціального захисту населення Оксани Гобод, із початку повномасштабної війни Волинь прийняла понад 78 тисяч вимушених переселенців.

 

 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024