Альбом Квітки Цісик у Луцьк привіз Василь Зінкевич, – Тетяна Ціхоцька

04 Квітня 2018, 19:48
Волинська співачка Тетяна Ціхоцька 6809
Волинська співачка Тетяна Ціхоцька

Волинська співачка Тетяна Ціхоцька розповіла, що коли у 2005 році звернулася до волинських чиновників з пропозицією організувати концерт пам’яті Квітки Цісик, то їй відмовили й це залишилося мрією.

Про це співачка поділилася на честь 65-го дня народження Квітки Цісик, яке б вона святкувала 4 квітня.

«Пісні у виконанні Квітки Цісик я почула, напевне, ще в 1998 році на студії звукозапису «Олекса». Я тоді записувала там свої пісні.

Потрапив той альбом, швидше за все, завдячуючи Василю Івановичу Зінкевичу, який теж записувався на тій студії. Пам’ятаю, що я ще сперечалася із Дмитром Гершензоном (він же і дав послухати аудіо-альбом) щодо аранжувань, доводячи, що це звучить «живий оркестр». Навіть він не міг повірити, що заради створення україномовного альбому доклали таких зусиль, бо він, як ніхто розумів, яка це коштовна праця.

А якщо говорити про творчу роботу, то це просто шедевральні аранжування. Мені тоді хотілось кричати: «Люди послухайте, як гарно! Це наша українська пісня! Яка якість, який рівень. Наша музика всесвітнього масштабу, а ми такі байдужі до неї!»

Аудіо-альбом Квітки Цісик «Два кольори» – подвиг заради української пісенної культури. Це було таким, високопоставленим знаменом, за яке, хоча б потриматися прагли всі співаки і я теж. Я співала «Ой верше, мій верше» постійно, але для себе, для друзів, а на сцені виконувати не сміла, тому, що краще оригіналу це не було б, та й який сенс.

Я була щаслива чути цей доробок і хотілося, щоб всі чули, адже ця праця пробуджувала національну гідність. Квітка всім показала – ось на якому рівні повинна звучати українська народна пісня!  

З часом, я чула, як копіювали аранжування і манеру виконання пісень Квітки Цісик наші українські виконавці, беручи її пісні собі в репертуар. Щоправда мало хто зі сцени дякував за це Квітці і вона ще довго не була відомою для широкого загалу.

Читайте такожЛучан кличуть на концерт до 65-ліття Квітки Цісик

Дивно, але приємно було почути CD-диск і побачити живий концерт з оркестром, переспіваних пісень з репертуару Квітки Цісик у виконанні російського співака Олександра Малініна. Треба надати належне, що він не зіпсував, а просто скопіював аранжування (чи були врахованні авторські права – мені не відомо).

Я пам’ятаю, що коли для маленької виконавиці підібрала пісню з репертуару Квітки Цісик, з альбом, що вийшов ще раніше, це була весела, жартівлива пісня «Ой заграли, музиченьки», то робили спеціально своє аранжування.

2
Квітка Цісик
Квітка Цісик

Десь у 2005 році я навіть зверталась до чиновників з пропозицією зробити концерт пам’яті Квітки Цісик, але це залишилося просто мрією.

А сьогодні, волею долі, я причетна до організації концерту пам’яті Квітки Цісик у Луцьку, який презентуватиме моя колежанка, львівська співачка Оксана Муха у співпраці з Дмитром Кацалом, відомим швидше, як керівник хору «Дударик». Цей концерт буде прекрасною подією, адже рівень творчого доробку Квітки Цісик, який прагнуть досягнути українські виконавці, завжди буде високим».

Читайте також: «Де співають – там свято», – музикантка Тетяна Ціхоцька. ІНТЕРВ'Ю

Щедрик, коза та волонтерська кутя: як у Луцьку колядувала Тетяна Ціхоцька. ВІДЕО.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром