Лучанам презентували культуру кримських татар

07 Березня 2016, 11:11
4713

Учасники проекту «Крим.UA» представили лучанам кримськотатарську культуру, історію та традиції.

Знайомство відбулося у  неділю, 6 березня, за підтримки Волинської обласної юнацької бібліотеки.

У неформальній обстановці молодь мала нагоду краще заглибитися у культуру корінних мешканців Криму, котрі зараз стали вимушеними переселенцями. Зустріч провели у рамках проекту «Active сitizens» за підтримки Британської ради в Україні.

«Ми хотіли самі більше дізнатися про культуру кримських татар, а також розповісти їм більше про історію та культуру Волині через цікавих людей, з якими ми зустрічалися. Ми хотіли показати, що ми один єдиний народ», – розповіла координатор дійства Оксана Федорчук.

Вона зауважила, що учасниками проекту стали 10 людей із різних міст Криму, до прикладу Сімферополя  та Євпаторії. Зараз вони проживають у Львові, Києві, а також у Луцьку.

Кримчанин Алім Умероджа розповів про історію корінного народу кримського півострову. Свою розповідь він розпочав із оповіді про Золоту Орду, а завершив – описом сучасного становища рідного народу. Особливу увагу він звернув на численні примусові переселення татар у роки Радянського Союзу та про стан народу після повернення на рідні території.

«До 2005 року у кримських татар була єдина мета – повернутися та осісти», – розповів Алім Умероджа.

Наріман Куртвелієв та Арзи Мамбетова представили присутнім культуру та звичаї свого народу. Особливу увагу вони зосередили на кримськотатарському весіллі. Вони розповіли про традиційні етапи весілля, про особливі традиції, які супроводжують сватання та одруження молодих.

Лучани захоплено слухали розповіді гостей із Криму.

«Враження від презентації просто надзвичайні. До сьогодні поняття «кримський татарин» чув кожен, проте мало хто був знайомий з їхньою культурою ближче. Оця основна інформація стала дуже цікавою, хотілося б ще більше дізнатися про них, але один день не дозволяє, на жаль, цього зробити», –зауважила Ірина Тверда.

До слова, культурним обмін був взаємним. Молодь із Криму теж відвідала визначні пам'ятки Луцька. У суботу, 5 березня, група побувала у Луцькому замку, Лютеранській Кірсі та біля майстерні архітектора.

«У замку ми побачили справжні лицарські бої та піднялися на оглядовий майданчик. У майстерні архітектора мали нагоду поспілкуватися з майстром. Ще нам розповіли про історію назв вулиць Караїмської та Вірменської. Найбільше запам'ятався Луцький замок, давно мріяв там побувати», – розповів Наріман Куртвелієв. 


Алім Умероджа розповів про історію корінного народу кримського півострову
Алім Умероджа розповів про історію корінного народу кримського півострову


Наріман Куртвелієв та Арзи Мамбетова представили присутнім культуру та звичаї свого народу
Наріман Куртвелієв та Арзи Мамбетова представили присутнім культуру та звичаї свого народу



Координатори проекту Оксана Федорук та Ірина Тверда
Координатори проекту Оксана Федорук та Ірина Тверда





















 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром