«Один в Каное» в Луцьку: повний зал, мінімалізм і довгоочікуваний альбом

01 Квітня 2018, 09:26
«Один в каное» 5423
«Один в каное»

Львівський інді-рок гурт «Один в Каное» презентував у РЦ «Промінь» свій новий альбом.

Сила учасників гурту, вокалістки Ірини Швайдак, гітариста Устима Похмурського та барабанщика Ігоря Дзіковськогов у простоті. Вони всі не вирізняються яскравою зовнішістю, не беруть участь у талант-шоу й зайвий раз не заграють з глядачем. Кожен їхній виступ – це вишуканий мінімалізм, глибокі слова й простий душевний зв'язок зі слухачами.

Без гриму

Ні, це не піар-хід, не якийсь дефект чи забаганка. Просто Ірині Швайдак так комфортно. Ось і цього разу, як і на інших виступах, вона виходить на сцену в звичайному темному вбранні, без макіяжу й одразу ж починає співати.

Меланхолійний такт музики поволі налаштовує й заколисує присутніх.

У просторому залі розважального центру практично нема вільних місць. А починав гурт у 2010 році зі спільних репетицій у невеличких закладах, клубах, роз’їздах по фестивалях.

Виступали у концерт-холі РЦ «Промінь»
Виступали у концерт-холі РЦ «Промінь»

Проте й зараз гурт практикує виступи у маленьких містечках, закладах на близько 200 людей, локальних фестивалях. За словами самої Ірини Швайдак, часто це дає кращий зв'язок з аудиторією, коли фанати можуть стоячи танцювати й підспівувати. Так було й у Луцьку. Чимало поціновувачів гурту не стримували емоцій, рухалися й підспівували.

Позаду гурту на екрані можна було спостерігати логотип «Один в Каное» – шестипелюсткову квітку. На перший погляд може здатися, що це просто квітка. Та це не зовсім так. Усередині бандури є такі прорізи. Якщо поглянути на окремий проріз – це човник.

Мінімум слів

Прозвучала перша пісня. Ірина Швайдак лаконічно вітається з усіма й представляє новий альбом.

Одна за одною звучать пісні. Після кожної солістка стримано дякує.

«Пісня називається «Прекрасний оповідач», про те, які ми всі не ідеальні… Наступна пісня нашого гурту «Про автора», який не встиг зробити щось важливе… Тепер заспіваю трохи про тепло. В нас є пісня про Лісабон», – так коротко пояснює Ірина Швайдак суть пісень.

Спраглі й дещо не звиклі «до такого повороту» слухачі зніяковіло знизували плечима або й відверто виказували незадоволення опісля концерту.

«Мої очікування від «Один в каное» залишилися досить стійкими: не було ефекту «вау», але я й не сильно розчарувалася. Не вистачило спілкування з публікою, думаю аудиторія очікувала більше теплих слів, згадок про Луцьк. Чесно кажучи, мені не сподобався їх новий альбом. Отак сиджу зараз і не можу згадати ні однієї пісні звідти. Також не вистачило старих пісень, хоча взагалі їх наявність не могла не радувати. Як на мене, це така група, яка вимагає якоїсь неофіційності, невимушеної атмосфери, а не просто сидіння на стільцях, хоч і зручних», – прокоментувала виступ гурту Олена Соляник.

Солістка вражає мінімалізмом
Солістка вражає мінімалізмом
 

«Ліричний та занадто спокійний «Один...» зі своїм новим альбомом. Щось не можу зрозуміти, сподобалось чи ні», – так неоднозначно охарактеризувала в соцмережі виступ гурту Юлія Євпак.

В одному зі своїх інтерв’ю Ірина Швайдак погодилась з тим, що їй закидають недоcтатню комунікацію з людьми.

«На думку слухачів, недостатньо комунікації з людьми. Я завжди виходжу з того, що єдине й найбільше, що я можу дати – це пісня, а всі розмови між піснями, ну як будь-яка розмова, коли наприклад, сидиш за кавою, вона може піти або не піти. Так само в нас на концертах. Я спеціально не готуюсь, не роблю якісь заготовки», – розповіла вокалістка.

Зал був майже повний
Зал був майже повний

Шістдесятникам

Остання пісня з нового альбому  «Один в каное» зветься «Ікони». Пісня видалась чи не найемоційнішою за весь  виступ. Цю пісню гурт присвятив загиблій інтелігенції.

«Ми хочемо присвятити її шістдесятникам, представникам української інтелігенції, які дуже багато для нас зробили в свій час. Ніби й не багато часу пройшло. І ми, можливо, не до кінця це все усвідомили. Але пісня для них», – представила пісню Ірина Швайдак.

Нелегка пісня змусила багатьох із зали задуматись, заглибитись, а когось – пустити сльозу.

Наостанок гурт подарував кілька старих улюблених пісень:  «Мама», «Човен», «Демони».

Зачаровані елегійністю й ніжністю лучани викликали гурт на біс.

«Гармонійно, красиво, спокійно, як завжди, прекрасно», – написала про враження від виступу в соцмережі лучанка Софія Бещук.

Антоніна АНДРІЙЧУК

Людмила РОСПОПА

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром