Закамарки: блиск і злидні маєтку родини Кронштейнів на Ярощука

31 Березня 2018, 08:00
На такій «фазенді» любо зустріти старість, попиваючи чай на ґанку заднього двору 7114
На такій «фазенді» любо зустріти старість, попиваючи чай на ґанку заднього двору

Наступного разу, як будете гуляти у центрі – не полінуйтеся відвідати маєток знаної родини Кронштейнів, що знаходиться за адресою Ярощука, 12.

Про будинок на вулиці Ярощука, 12 (за головним корпусом СНУ) відомо деяким луцьким ентузіастам-дослідникам. Однак, більшість жителів міста не помічають унікального будинку, зразка польської архітектури, попри те, що він розташувався у самому центрі.

А все через занедбаність, постійне руйнування і густі хащі навколо загадкового маєтку. В минулому це була завидна місцина для життя (не дарма там у різні часи проживала політична еліта СРСР), а нині – пристанище безхатьків та маргіналів.

Краєзнавці, батьки та пошуки в Інтернеті можуть пролити трохи світла на минуле цього будинка. Зараз же можна спостерігати захід його слави – фасад обвалюється, колони руйнуються, на прилеглій території стільки сміття, що страшно ступати…

А що ж буде у майбутньому? Скоріше за все, він остаточно зруйнується – або руками природи, або руками майбутніх забудовників. У своїх же мріях (і я впевнена, що я така не одна) – саме на такій «фазенді» любо зустріти старість, попиваючи чай на ґанку заднього двору.

Читайте також: Закамарки: як виглядають колишні «Білі піски»

До речі, одна веранда з величними вікнами вартує того, щоб будівля отримала шанс на збереження і подальший розвиток. Проте в ніч перед походом на маєток Калити мені приснився сон. У ньому я відвідала цей будинок, але на моє здивування він був перероблений до невпізнання.

Фасад був причепурений і побілений, однак теперішні власники прибрали основну «родзинку» – облюбовані мною вікна, які виходять на задній двір. На тій веранді, на якій я подумки зустрічаю свій «золотий вік».

Хоча, мушу зізнатися, нові власники цього будинку гостинно зустріли мене і виявилися добрими господарями. Тому, якщо цей будинок потрапить у надійні руки, можна бути спокійним.



3
Частину балкону на передньому фасаді
Частину балкону на передньому фасаді




3
Балкон над верандою на задньому дворі
Балкон над верандою на задньому дворі

3
«Родзинка» будинка – вікна, порослі плющем
«Родзинка» будинка – вікна, порослі плющем

3
Напис на стіні – «Живи швидко, помри молодим»
Напис на стіні – «Живи швидко, помри молодим»

Читайте також: Ярощука: розкрили таємниці будинку секретаря Волинського обкому.

 

Олеся САЄНКО

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром