Швейцарці допоможуть лучанам налагодити діалог з владою

04 Березня 2016, 15:08
1980

У рамках проекту Швейцарського бюро співробітництва «Електронне урядування для підзвітності влади та участі суспільства» (EGAP) Луцьку виділять кошти на удосконалення та розвиток електронних інструментів взаємодії громади з владою.

Обговорили шляхи розвитку інструментів е-демократії та е-урядування у п’ятницю, 4 березня, під час прес-конференції «Використання та розвиток інструментів електронного врядування та електронної демократії на регіональному рівні».

Експерт проекту Йорданка Томкова повідомила, що Волинська область – один із чотирьох регіонів України, які візьмуть участь в програмі EGAP.

«Проект спрямований на покращення взаємозв’язку влади та громадськості. У Швейцарії децентралізація та взаємодія влади з громадою відбувається на локальному рівні. Тому ми вирішили поділитися досвідом та сприяти покращенню інструментів електронного урядування і в Україні», – зазначила Йорданка Томкова.

Основними компонентами програми є електронні послуги, електронна демократія, розбудова спроможності органів влади та національна політика. Заступник міського голови Тарас Яковлев зауважив, що у Луцьку уже діють електронні інструменти, за допомогою яких органи влади здійснюють діалог з громадою.

«Ми уже багато зробили для того, щоб налаштувати комунікацію з громадою і нам є про що розповісти. Успішно діє електронний ресурс «Відкрите місто» і система електронних петицій, де громада може висловити свої побажання чи зауваження», – повідомив Тарас Яковлев.

Від проекту міська влада очікує покращення уже налагодженої системи та збільшення кількості електронних послуг.

«Через ЦНАП нині надається більш як 300 послуг, десять з яких можна отримати в он-лайн-режимі. Хотілося б покращити комунікацію у цьому напрямку. Ми повинні орієнтуватися на те, щоб почути від громади про наші недоліки», – додав перший заступник мера.

За словами голови «Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» Михайла Находа, Київський міжнародний інститут соціології минулого року проводив опитування громадян щодо електронної комунікації з владою. За результатами моніторингу, лише 56% волинян хоча б інколи користувалися інтернетом, а чули про електронне урядування 26% мешканців області.

Тож голова ВОГО «Фонд місцевого розвитку» Петро Верзун зауважив, що для уведення програми необхідний попит та розуміння громади. Поки що проект, вартістю 200 тисяч гривень, розробили на півроку. Після завершення його дії, за потреби, планують внести коректування і продовжити роботу.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром