ТОП-4 порад від експертів ЦРУ, як покращити освіту в Луцьку

29 Березня 2018, 17:48
Експерти Волинського ЦРУ 2361
Експерти Волинського ЦРУ

Експерти ЦРУ підготували свої рекомендації Луцькраді, як покращити галузь освіти в обласному центрі Волині.

Виголосили вони них на прес-конференції ЦРУ щодо освіти у четвер, 29 березня.

За словами експерта ЦРУ Сергія Григоренка, новий Закон «Про освіту» передбачає низку серйозних, концептуальних змін в освітянській галузі. Зокрема, впроваджує ліквідацію жорсткої радянської моделі управління освітою, вводить нову, істотно іншу, взаємодію між закладами освіти та органами місцевого самоврядування. По суті, тепер заклади освіти стають автономними одиницями, які самостійно організовують навчальний процес, здійснюють закупівлю і ремонт, ведуть бухгалтерський облік та приймають на роботу педагогічних працівників.

Батьки дітей луцьких шкіл і садочків
Батьки дітей луцьких шкіл і садочків

Проте Луцька міська рада досі ніяким чином не долучилася до новацій в освітній галузі. Тому експерти підготували підбірку порад, як почати діяти, аби змінити освіту в обласному центрі Волині на краще.

1. В найближчий час, впродовж березня-квітня, провести публічне обговорення з педагогічною спільнотою, мешканцями міста Луцька нового Закону України «Про освіту», презентувати власне бачення впровадження змін в освітянській галузі міста.

2. Розробити і оприлюднити чіткій графік, згідно з яким розпочати з квітня 2018 року поступове переведення закладів дошкільної та шкільної освіти Луцька на засади академічної, організаційної, фінансової і кадрової автономії, передбачені чинним законодавством (шляхом внесення змін до статутів навчальних закладів, визначення їх міською радою як розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня, рішень управління освіти про виведення навчальних закладів зі складу централізованої бухгалтерії та переведення їх на самостійний бухгалтерський облік тощо). Завершити переведення всіх дошкільних і шкільних навчальних закладів на автономні засади у грудні 2018 року.

Прес-конференція Волинського ЦРУ щодо освіти
Прес-конференція Волинського ЦРУ щодо освіти

3. Ліквідувати з 1 січня 2019 року централізовану бухгалтерію при управлінні освіти Луцької міської ради, перед тим презентувавши громаді міста бачення щодо подальшого використання для суспільних потреб її приміщення. Суттєво скоротити з 1 січня 2019 року (з 23 до 7 штатних одиниць) склад управління освіти міської ради, перед цим суттєво змінивши його функції з контролюючих, адміністративних на сервісні.

4. Привести нормативні документи про призначення керівників навчальних закладів Луцька у відповідність до Закону України «Про освіту», тобто забезпечити прозорий конкурс за участю педагогів, батьків дошкільнят та учнів, громадськості.

Читайте також: «УКРОПівці хочуть тримати освітян під жорстким контролем», – експерт ЦРУ

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром