У Луцьку відкрили освітній простір для внутрішньо переміщених осіб

18 Серпня 2023, 19:49
Відкриття освітнього простору для ВПО 664
Відкриття освітнього простору для ВПО

У Луцьку, на базі культурно-розважального центру «Адреналін Сіті», відкрили освітній простір для дітей та дорослих, які є внутрішньо переміщеними особами. 

На відкриття 17 серпня зібрались представники організацій та фондів, дотичних до створення освітнього простору. Про це повідомляє кореспондент Район.Луцьк, який також відвідав захід.  

Презентувала освітній простір голова громадської організації Технопарк «Центр медичних інновацій», директорка бізнес-академії практичного менеджменту PMBA Тетяна Репницька.

«Ми хотіли допомогти людям, які живуть в наших шелтерах, зрозуміти, що минуле є минулим, але треба жити сьогоденням та вірити в майбутнє. Ми хотіли дати їм можливість рухатись вперед попри війну», – сказала пані Тетяна. 

З початку повномасштабного вторгнення Волинська область прийняла більш як 77 тисяч внутрішньо переміщених осіб, з них 18 тисяч зареєструвалися в Луцьку. 

Для багатьох Луцька громада була транзитною на шляху до країн Європейського Союзу, частина людей повернулися додому, але близько 10 тисяч людей залишилися в місті Луцьк. Те, яким буде нове життя переселенців, залежить від громадського сектору, бізнесу, місцевої влади та, безумовно, від них самих.

Тому, саме для допомоги людям, що вимушені були рятуватися від війни, ще 25 лютого 2022 року був створений Центр допомоги ВПО в «Адреналін Сіті». Донині він є найбільшим в області.

Голова громадської організації Технопарк «Центр медичних інновацій» Тетяна Репницька розповіла також і про діяльність громадської організації, яку вона очолює. 

«Технопарк працює для підтримки військових та цивільних українців, допомогає ВПО стати частиною нової громади, розвиватись та рухатись вперед. Створює світ, де кожна людина має всі необхідні ресурси та знання для життя в безпеці та гідності», – зазначила волонтерка.

ГО Технопарк «Центр медичних технологій» має багато волонтерських проєктів. Одним із них є створенні шелтери для ВПО: відкритий простір на 1000 м2 в КРЦ «Адреналін Сіті» та окремі хостельні кімнати для родин в артхостелі «Адреналін». 

У шелтерах знайшли прихисток понад 7 тисяч осіб, щодня тут проживає 80 дорослих і 30 дітей.  Переселенців безкоштовно забезпечують: обладнаними спальними місцями, триразовим гарячим харчуванням, пранням речей та душовими, медичною, юридичною та психологічною підтримкою. На території комплексу розміщене облаштоване укриття.

Ще один проєкт, який створила громадська організація — навчання цивільних і військових тактичній медицині, домедичній допомозі та бойовій підготовці. Понад 13,5 тисячі людей отримали відповідні знання, серед них переселенці, місцеві мешканці, освітяни. Також вчились понад чотири тисячі військових.

Великий напрямок, який веде Технопарк, – виробництво і формування засобів тактичної медицини. Керує цим процесом Сергій Васильков. Понад 23 тисячі військових аптечок передали безкоштовно на передову, три тисячі тактичних медичних рюкзаків для військових медиків, понад одну тисячу м'яких нош, велику кількість сертифікованих турнікетів і багато чого ще. 

Згадала Тетяна Репницька і про ще один важливий заклад. 

«Тут є якір, який для нас тримає Луцьк, Волинь – це Музей сучасного українського мистецтва Корсаків», – зазначила пані Тетяна.

Також, на території КРЦ «Адреналін» в березні 2023 року створили мистецький проєкт «Артбатальйон», в межах якого проводять мистецькі заходи.

Перейшла пані Тетяна безпосередньо до ідеї створення освітнього простору. 

«Ми хотіли для переселенців трохи більшого, не лише дати їм їжу і місце для ночівлі, тобто місця, де вони можуть задовільнити свої базові потреби. Ми хотіли, щоб вони рухались вперед, розвивались. Ми вирішили створити освітній простір для дітей та дорослих», – розповіла Тетяна Репницька.

Одного разу команда Технопарку побачила, як діти-переселенці роблять уроки з неякісним освітленням, без відповідної техніки, в темряві, коли був блекаут. Відтоді команда громадської організації поставила для себе ціль створити місце, де діти та студенти зможуть дистанційно вчитись. Були поставлені релевантні цілі, що до середини серпня простір буде створений. 

Виконавчий директор VolWestGroup Петро Кульпач знайшов грант від «Zagoriy Foundation» під створення простору. Це був найдовший грант, який команді довелось писати. У результаті, саме ГО Технопарк перемогла та отримала відповідний грант. 

«Ми перемогли в проєкті, тому що мали таку мету – хочемо, щоб люди дружили, комунікували, переселенці соціалізувались, сюди приходили всі охочі і знайомились один з одним», – розповіла пані Тетяна. 

В освітньому просторі створили 15 навчальних місць. Простір обладнали меблями, відповідною технікою, інтернетом, генераторами, комплексом освітніх програм. 

Загальний бюджет проєкту склав 490 тисяч гривень. Найбільше затрат — це матеріально-технічна база. ГО Технопарк «Центр медичних інновацій» зробила свій внесок у 195 тисяч гривень. 295 тисяч — це грантові кошти від Благодійного фонду «МХП-Громаді», а ще частина коштів – благодійні внески людей. Благодійний збір робили через сайт громадської організації. 

Команда ГО Технопарк «Центр медичних інновацій» вдячні БФ «МХП-Громаді», які зробили свій великий внесок в створення освітнього простору, громадській організації «Фундація Україна» у Вроцлаві, що допомогли з облаштуванням укриття на 250 осіб, фонду ЮНІСЕФ за допомогу в надані роздаткового матеріалу та проведенні майбутніх майстер-класів для дітей, Волинському національному університету, завдяки якому створили багато проєктів на базі музею, а викладачі та студенти університету проводитимуть навчання в освітньому просторі, фонду «Zagoriy Foundation», громадській організації КримSOS, Луцькій міській раді, Волинській обласній Малій академії наук та іншим організаціям та громадським діячам.

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024