У Липинах складають перископи для українських захисників

14 Серпня 2023, 14:16
У Липинах складають перископи для українських захисників 373
У Липинах складають перископи для українських захисників

Перископи для військовослужбовців складає Олександр Лозбін із села Липини Луцького району разом із односельчанами. 

Зараз чоловіки готують нову партію приладів, яку волонтери передадуть бійцям у зону бойових дій. Як розповів Суспільному волонтер, перископ складається з трьох частин: верхнього коліна, труби та нижнього коліна, яке приклеюють у дзеркальному відображенні й вирівнюють.

З його слів, труби купляють або привозять односельці, деталі на 3D-принтері друкують в основному вночі через дію двозонного/тризонного тарифу на електроенергію.

 

«Цей принтер, на який мені люди поскидали кошти, на даний час виконує функцію друкування перископів, а після перемоги піде в Липинський ліцей і діти на ньому будуть робити різні прилади та навчатися», – каже волонтер.

 

За ніч на одному принтері, каже волонтер, друкує від шести до восьми колін для перископів. За тиждень збирають усі деталі, а на вихідних їх склеюють.

 

«Під велике дзеркало ми даємо підкладку, щоб коли перископ падає, щоб дзеркало не билося. Це вже перископ готовий, пофарбований. Коли усі готові – несемо сусіду Володимиру, який фарбує машини для ЗСУ безкоштовно. Ставимо сітку і перископ готовий», – сказав чоловік.

Виготовляти перископи почали два місяці тому. Олександра Лозбін зазначив: спочатку військові попросили купити декілька штук, потім зрозумів, що можуть виготовляти самі й дешевше.

У вільний час із виробництвом допомагає чимало людей, – розповів волонтер Ігор Сухачевський

«Це не тільки заслуга наша з Сашою. Хтось після роботи чи по неділях, як ми, допомагає. Не соромно потім буде глянути людям в очі після нашої перемоги», – каже чоловік.

 

Допомогли з перископами майстри з Черкас: пояснили нюанси технології та дали ескізи для друкування на 3D-принтері. За день, додав волонтер Олександр Лозбін, планують готувати 100 перископів для військових.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024