У Луцьку відкрили виставку «Комунізм=Рашизм»

11 Серпня 2023, 11:18
У Луцьку відкрилася вулична виставка «Комунізм=Рашизм» 701
У Луцьку відкрилася вулична виставка «Комунізм=Рашизм»

 У центрі Луцька експонують виставку «Комунізм=Рашизм», яка представляє світові злочини росії.

Експозицію представили 10 серпня біля головного корпусу ВНУ імені Лесі Українки. Модерував відкриття кандидат історичних наук Богдан Зек. На події побувала журналістка Район.Луцьк

Виставка складається з восьми стендів. На них розміщено історії 13 жертв злочинів СРСР та сучасної російської федерації. Головні герої виставки – українці з ХХ та ХХІ століть: селяни-куркулі, директори шкіл, науковці – цивільне населення, яке не могло становити особливої небезпеки окупантам.

 «Росіяни не виходили з позиції безпеки чи небезпеки. Їхня логіка полягала зовсім в іншому – у національності. Навіть якщо ти пристанеш на їх бік, вони будуть знищувати українців. Росіяни – це середньовічні варвари, які не сприймають жодних правил гри. Вони керуються лише правилом сили. Хто сильніший – за тим і правда. Наше завдання в тому, щоб європейці зрозуміли, хто такі росіяни, а з іншого боку – здолати їх силу і самим не перетворитися на дракона», – зазначив автор виставки Ігор Кулик.

Для представлення світові злочинів росії експозицію презентували у країнах ЄС. Усі стенди мають на зворотній стороні перекладений текст на англійську мову. Співавторка виставки Дарина Рогачук розмістила на стендах QR-коди. За ними можна віднайти детальнішу інформацію про життєпис героїв.

Виставка створена на основі архівних документів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Державних архівів Львівської області, Житомирської області, Миколаївської області, Вінницької області, Волинської області, сучасних світлин та задокументованих злочинів сучасної російської армії.

«Нюрнберзький трибунал був чітким сигналом усьому світу, що нацизм – це зло. Цього ніхто не заперечить. Але, якщо запитати людей, що таке комунізм, я впевнений, що хтось скаже, що у комунізмі не було нічого поганого. Просто трохи перегнули палку. І в цьому проблема. Бо ми не мали суду над комунізмом. Варто зрозуміти, що потрібно ставити дорівнює між комунізмом та рашизмом. Адже з нього і виник рашизм», – наголосив директор архіву Українського інституту національної пам'яті Ігор Кулик.

Над проєктом працювали: Олександр Денисенко, Тетяна Прись, Анна Ряба, Світлана Старовойт, Євгеній Янкевич. Партнером виступив Національний музей Революції Гідності.

«Я знаю хороший приклад, який представляє російську зацикленість на національності. В Державному архіві Сумському області був знайдений акт про смерть 19-річного колгоспника Андрія Остапенка, датований 1933 роком. У графі «причина смерті» було лише одне слово – «українець», – розповів Ігор Кулик.

На відкриті були також присутні представниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук, директор Департаменту культури, молоді та спорту Олександр Хвіщук та заступник міського голови, керуючий справами Юрій Вербич

«Для мене комунізм – це мій дід, розстріляний за антирадянську діяльність у 1938 році. Його цинічно вбили на Святвечір. Вороги знали, яке це важливе свято для нас, українців. Їхні злочини можна назвати комунізмом, російським царизмом, монгольським ордизмом, рашизмом. Це речі спадкові, незмінні. Це страшна хвороба, якою нас хотіли інфікувати. Але їм не вдалося і не вдасться», – сказав заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт.

Ігор Кулик розповів, що ідея створити такі експозиції виникла через часте порівняння повномасштабного вторгнення з Другою світовою війною і рашизму з нацизмом. Разом зі співавторами він хотів наочно показати, що рашизм виплив з комунізму. Як пояснив директор Інституту пам’яті, творці принципово не розміщували на стендах військових, аби продемонструвати, що жертвами обох режимів є не лише солдати. 

Серед них – селянин-куркуль Михайло Ратушняк, якого арештували двічі. Вперше – за «неблагонадійність», вдруге – за відмову у стосунках місцевій чиновниці. Це власник сироварні Олександр Кононов (XI століття), якого розстріляли у власному будинку, в інвалідному візку. Художниця-модельєрка Любов Панченко, яка створювала унікальний одяг з фольклорними мотивами. У 2022 році, жінка потрапила під окупацію у Бучі. Розрив ворожого снаряда не зачепив її будинку, але потрапив у хлів. Здоров’я 83-річної мисткині підірвалося після пережитих нервів і 30 квітня 2022 року Любові Панченко не стало.

«До архіву часто зверталися люди, які хотіли знайти інформацію про своїх репресованих рідних. Але багато є таких, які навіть не здогадуються, що їх предки зазнали гонінь. Але коли вони дізнаються про це, вони змінюються, починають розуміти, чому важливо знати історію своїх предків», - розповів автор виставки.

«Володимира Симиренка знають, як селекціонера, який вивів легендарний сорт яблука, названий на його честь. Але ніхто не знає про трагічну долю чоловіків у цій родині. Його батька Лева Симиренка «загадково» вбили у 1920. Володимира двічі заарештували й розстріляли. Про Івана Мічуріна люди чули значно більше. А все тому, що хоч той міг бути і гіршим науковцем, але був росіянином», – підсумував Ігор Кулик.

Лучани та гості міста можуть безкоштовно відвідати виставку. Ескпозиція «Комунізм = Рашизм» буде діяти до 1 вересня.

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024