На ЛПЗ розрісся борщовик

04 Серпня 2023, 12:35
Борщівник 538
Борщівник

В мікрорайоні ЛПЗ у Луцьку місцеві жителі помітили зарослі борщівника Сосновського, який при контакті зі шкірою може залишати опіки. Рослина розрослася одразу у кількох локаціях мікрорайону.

 

Мешканка мікрорайону ЛПЗ Світлана Бєлая через річку Жидувку ходить щодня. Каже: вздовж русла є сухі суцвіття борщівника, з'явилися і молоді паростки. Про це пише Суспільне.

«Дуже люблю цей район, дуже гарний, і якщо ще привели б в порядок оцю нашу річку, я була б дуже щаслива. Я знаю, що це борщівник, що він пекучий, і що можуть опіки зробитися», – каже лучанка.

Розрісся борщівник і у місцевому парку «Дубки». Також він росте неподалік школи №20.

Гуляємо ми по території парку, по території шкільного стадіону, виходимо на територію великого стадіону і дуже багато зустрічаємо борщівник, – говорить лучанка Ірина Будкевич і додає, – Своїм показую і дорослим показую, які не знають, що це борщівник, що не можна зачіпати».

Директор житлово-комунального підприємства №2 Микола Романюк розповів, що цього року грошей на боротьбу із цією рослиною підприємство не отримувало.

«Ці стежки я їх вже знаю на пам’ять – де борщівник росте, де знову розкидується. Зараз кошти є в департаменті ЖКП. Коли мешканці до мене звертаються, ми, не дивлячись на департамент, все робимо», – каже Микола Романюк.

 

Зі слів директора департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Миколи Осіюка, на боротьбу з борщівником у громаді цього року виділили 150 тисяч гривень. Підрядна організація поки освоїла половину цієї суми.

«Роботи тривають, я думаю протягом цього місяця, де необхідно, ми викорчуємо, де є можливість скосити, як механізованим способом або вручну, будемо викорчовувати. Ми реагуємо на звернення мешканців. Можливо одночасно ми не встигаємо це зробити», – сказав посадовець.

 

Уподовж літа до лікарів з приводу опіків борщівником звернулось четверо волинян, одному пацієнтові пересаджували шкіру, – розповів лікар-комбустіолог Роман Трач.

 

Зі слів лікаря, після контакту з цією рослиною не можна займатися самолікуванням. 

«Як правило, до нас звертаються на 3-4 добу, коли є пухирі, коли пухирі вже полопають, коли вже є інфікування рани, а це вже вимагає стаціонарного лікування», – зазначив Роман Трач.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024