Шопена: лучанам показали, як виглядає театр зсередини

27 Березня 2018, 12:54
Макет до вистави «Циліндр» 3368
Макет до вистави «Циліндр»

Краєзнавчий музей влаштував виставку до Всесвітнього дня театру. Тут були представлені макети сценічних декорацій, старі й нові афішіі – все для того, аби показати, як змінювалась театральна культура Луцька.

Офіційне відкриття виставки та презентація відбулися у Волинському краєзнавчому музеї у полнеділок, 26 березня, о 15:00.

Виставку «Театр і майстер» організувала кандидат історичних наук, заступниця директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук, співавтором проекту вмступив Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка.

До розмови про мистецтво у переддень Всесвітнього дня театру, який відзначають 27 березня, були запрошені Народні артисти України Людмила Приходько, Олександр Якимчук, художній керівник театру Михайло Ілляшенко, його директор – Анатолій Глива та інші діячі культури.

Мистецтвознавиця Зоя Навроцька
Мистецтвознавиця Зоя Навроцька

Художниця Наталія Кумановська
Художниця Наталія Кумановська

Художник-поставновник Василь Бочкай
Художник-поставновник Василь Бочкай

Попри офіційність заходу, митці зустрілись як старі друзі. Серед присутніх звучала думка про те, що зазвичай люди пов’язують театр з акторами, а тут можна було побачити приклад діяльності людей за лаштунками, без роботи яких не було б ані цього свята,  ані й, власне, театру як такого.

«Мені дуже приємно, що ця виставка називається «Театр і майстер». Нажаль, експозиція не може показати того, що відбувається за лаштунками під час підготовки вистави. Мені довелося бути художником-постановником одразу п’яти вистав, – пригадує Олександр Якимчук. – Ми ставимо нову виставу, але грошей не було – це були буремні дев'ності. Є відро фарби? Добре! Є метр матеріалу, є дві дошки – з цього й робили виставу».

Про історію театру розповів Народний артист України Олександр Якимчук
Про історію театру розповів Народний артист України Олександр Якимчук

Отже, хвала тим людям, які змогли подолати труднощі і творити мистецтво навіть з тим відром фарби і двома дошками. Подвижники театру нарікали, що таке і зараз буває, коли не вистачає зайвої сотні гривень для того, щоб втілити ідею в життя. Честь і хвала тим людям, які вмикають світло, музику, шиють костюми. Це – їхнє свято, без них театру не було б.

Старі фотографії
Старі фотографії

Виставка діятиме впродовж усього квітня. Відвідувачів чекають за адресою: місто Луцьк, вулиця Шопена, 20.

Цікавий відвідувач
Цікавий відвідувач

Автограф майстра
Автограф майстра

Представили ескізи макету
Представили ескізи макету

Читайте також: У луцькому монастирі відкрили нову виставкову залу

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром