У Музеї Корсаків відкриють арт-проєкт «АТЛАНТки», присвячений жіноцтву

02 Серпня 2023, 10:13
Ліза Обуховська 396
Ліза Обуховська

У середу, 2 серпня, о 17:00 в Музеї Корсаків відбудеться презентація робіт Лізи Обуховської з проєкту «АТЛАНТкИ» в межах молодіжної артплатформи «ENTER».

Проєкт «АТЛАНТки» присвячений дослідженню впливу жінок, їх діяльності та внеску у становлення української культури. На жаль, почасти досягнення жіноцтва не отримують належного визнання та уваги, історія розмиває їхні імена, а образи викривлюються у підручниках, створюючи ілюзію, ніби нам, українцям, нема ким пишатися, ніби всі культурні постаті були надто провінційними і бідними. Про це інформують організатори.

Цим виставковим проєктом Ліза Обуховська прагне привернути увагу до важливості визнання та вивчення ролі жінок в історії формування та розвитку української культури, яка часто залишається недооціненою або забутою. Нарешті настав час, коли Україна залишилась наодинці зі своєю історією та культурним спадком, емансиповано від усього російського і радянського. Цей простір, незайманий та вільний, тепер заповнюється українськими цінностями, оживленням української ідентичності, відновленням зв'язку із власним минулим та нарощенням потужної сучасної культури. Українська культура багата на талановитих жінок, таких як Леся Українка, Ольга Кобилянська, Софія Окуневська, Наталя Кобринська. Соня Делоне та, до прикладу, забута Софія Яблонська, яка часто залишається непомітною.

Через візуальні образи авторка привертає увагу до збірного образу видатної української жінки, яка має важливе значення для історії України. Яблонська як перша жінка, яка здійснила кругосвітню подорож на початку ХХ ст., стала прикладом мужності та незалежності, стерши стереотипи свого часу та визначивши нові шляхи розвитку для жінок. Також через свою творчість художниця показала людям цікаві частини світу, розвиваючи тим самим дух свободи, адже у тогочасному контексті, люди не мали змоги вільно подорожувати, оскільки ця сфера людського життя категорично контролювалося владою.

Авторка виставкового проєкту «АТЛАНТки» прагне зацікавити та відкрити перед глядачами багатогранні історії та досягнення цих видатних жінок. Робота є естетичним і мистецьким втіленням жіночого духу, сестринства і сили. Важливим елементом є текстиль – мотузки різної товщини, кольору та розміру, що додають глибини та фактурності зображенням, апелюючи до зв'язку з традиціями, ручною працею та жіночими заняттями. Робота також підкреслює важливість жінки в суспільстві та її потенціал у створенні шедеврів, відображаючи тонке відчуття часу та тенденцій.

На відкриття виставки вхід вільний. Музей знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Карбишева, 1, КРЦ «Адреналін Сіті».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром