Місцеві активісти пропонують проводити лише електронні держзакупівлі

02 Березня 2016, 22:47
1759 Джерело: zib.com.ua

Лучани вимагатимуть від міськради розподіляти замовлення за бюджетні кошти винятково на відкритих електронних торгах.

Про це йшлося під час презентації програми «Задай курс владі» у середу, 2 березня.

За словами координаторки цього проекту у Луцьку Юлії Ютовець, в обласному центрі варто запровадити Програму демонополізації, щоб усунути умови, які сприяють корупції. Мова йде про те, щоб замовлення на будівництва, реконструкції та комунальні ремонти відбувалися лише на електронних торгах.

В свою чергу депутат Луцької міської ради Тарас Шляхтич зауважив, що така система й так невдовзі запрацює не лише у Луцьку, а й в усій Україні у зв’язку зі змінами у законодавстві.

«З 1 квітня у силу вступить новий закон про електронні торги. Тому всі державні закупівлі відбуватимуться на електронних майданчиках. Тому цю проблему певною мірою вирішить цей закон», – переконаний Тарас Шляхтич.

Громадський активіст Михайло Шелеп зауважив, що наразі у Луцьку з серпня 2015 року запровадили електронну форму торгів для певних видів закупівель. Але залишається перелік закупівель, під час яких за згодою міського голови можна не використовувати електронну систему.

Під час дискусії депутат Луцької міської ради Сергій Була розповів, що наразі депутатських корпус працює й над вдосконаленням контролю за виконані робити чи послуги, на які витрачали гроші з бюджету.

«Йде робота над ініціативою, щоб залучати громадськість до підписання акту виконаних робіт: представників різних політичних сил, громадських активістів та журналістів. І будемо ставити питання, щоб жодні кошти, поки не буде підписано акту виконаних робіт цією комісією, не перераховувались. Ми хочемо, щоб така комісія працювала на постійній основі», – розповів Сергій Була.

Крім того, представники луцької громади пропонують запровадити програму працевлаштування, особливо молоді, а також максимально зменшити кількість дозвільних процедур та спростити їх.

У запропонованій програмі «Задай курс владі» йдеться й про те, щоб всі без винятку дозвільні процедури та послуги надавались у ЦНАПі без прямого контакту заявника із чиновником. Присутні на обговорені депутати Луцької міської ради цілком погоджуються з цією думкою, однак зауважують, що інколи це неможливо забезпечити через особливості українського законодавства.

Нагадаємо, що у середу, 2 березня у місті презентували програму «Задай курс владі», яка має на меті налагодити діалог громади з Луцькою міською радою та міським головою.

Координатори проекту запропонували присутнім спільно визначити найактуальніші проблеми міста, після чого заручитися підтримкою депутатського корпусу, аби від слів перейти до діла.  

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​ 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром