Збирають підписи на присвоєння звання Героя воїну з Луцька Андрію Коробку, причину смерті якого зʼясовувала експертиза

01 Серпня 2023, 20:51
Андрій Коробко 739
Андрій Коробко

Посмертно просять присвоїти звання Героя України військовому Андрію Коробку з Луцька, в офіційну причину смерті якого не вірять його рідні.

Відповідну петицію 1 серпня на сайті президента зареєструвала його мама, Зоя Коробко. Станом на 20:25 1 серпня звернення набрало 1380 підписів із необхідних 25 тисяч. 

Старший матрос Коробко Андрій Вікторович був водієм автомобільного взводу, забезпечував боєприпасами, продовольством та військово-технічним майном. З 19 травня 2014 року брав активну участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисту незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України на території Донецької та Луганської областей.

З 13 жовтня 2014 року був водієм автомобільного відділення вводу забезпечення ШПК «СОЛДАТ» у місті Мукачеве. З 18 листопада 2014 року брав участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в районі проведення антитерористичної операції с. Покровське, Артеміського р-ну, Донецької області.

У грудні 2018 року Андрію Коробку командування та особовий склад 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила надали подяку за сумлінність та високий професіоналізм, зазначивши: «Своїм прикладом Ви показали, що український народ завжди готовий встати на захист держави, квітучої та незалежної України» 

Наказом міністра оборони України від 18 травня 2022 року був нагороджений нагрудним знаком «За зразкову службу». 

Коробко Андрій Вікторович помер 10 липня 2023 року у м.п. Комар, Волоноваського району Донецької області.

«Дев’ять років з честю виконав обов'язок щодо захисту своєї держави і до останнього подиху залишився вірним українському народові та Україні. Він пожертвував собою заради перемоги в боротьбі не лише за нашу свободу, а й свободу всієї Європи. Я пишаюся ним, його незламністю та патріотизмом і вважаю, що Коробко Андрій Вікторович – справжній Герой, який заслуговує на найвищу державну нагороду – Герой України (посмертно)», – йдеться у тексті петиції.

Нагадаємо, 14 липня у Луцьку призупинили похорон 42-річного військовослужбовця Андрія Коробка. На тілі сина Зоя Коробко виявила сліди побиття: кров та синці.

За офіційним повідомленням, яке рідні отримали від військових, Андрій Коробко помер від інфаркту. Попередній розтин тіла був проведений у Дніпрі. Учасники похорону перекрили дорогу і домоглися проведення повторної експертизи тіла бійця.

19 липня правоохоронці оголосили результати повторного розтину тіла Андрія Коробка – інфаркт міокарда. Як повідомила матір військового, у результати обох експертиз вона не вірить.

20 липня у Луцьку попрощалися з воїном. Поховали Андрія Коробка на Алеї почесних поховань на міському кладовищі у Гаразджі.

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024