Луцькрада не підтримала видачу квартири заступнику голови облради Пустовіту

20 Липня 2023, 10:15
Григорій Пустовіт 332
Григорій Пустовіт

Виконком Луцької міської ради 19 липня не проголосував за проєкт рішення «Про надання житла» для військовослужбовців у зв'язку з тим, що серед дев'яти осіб, кому призначене помешкання, є військовий пенсіонер, військовослужбовець у минулому й нині заступник голови Волинської облради Григорій Пустовіт.

Про це пише «Суспільне».

Розподіл житла здійснює Міноборони

Як розповів під час засідання начальник відділу з обліку та розподілу житла департаменту ЖКГ міськради Геннадій Козюта, розподіл квартир Міністерством оборони відбувається рішенням житлової комісії Луцького гарнізону та погоджується комісією з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних сил України в Києві.

«В додатку до цього рішення зазначено 9 квартир. Власниками квартир є Міністерство оборони України. Квартирно-експлуатаційний відділ міста Володимир звернувся до нас з документами щодо затвердження цього рішення про надання цих 9-ти квартир військовослужбовцям і військовослужбовцям запасу та у відставці», – каже посадовець.

Геннадій Козюта зазначив, що Міноборони здійснює розподіл за таким принципом: одна квартира військовослужбовцю запасу чи у відставці, шість квартир – діючим військовим, котрі перебувають на квартирному обліку.

«Хочу сказати, що ці люди перебувають на квартирному обліку вже орієнтовно 30 років, це ті перші, які стоять в черзі в Луцькому гарнізоні. В проєкті зазначені роки взяття на облік – це 93-94-95-ий рік», – сказав посадовець.

Думки сторін

На засідання виконкому прийшла депутатка Луцької міської ради Алла Доманська, яка перед голосуванням проєкту рішення попросила слово для виступу.

«Моя поява тут зумовлена присутністю однієї кандидатури в списку на отримання цього житла. В мене питання до людини, яка вже надцятий рік декларує пів мільйона доходів: навіщо їй досі перебувати в черзі на отримання допомоги від держави? Але це питання совісті, знову ж таки», – каже депутатка.

Луцький міський голова Ігор Поліщук після виступу запропонував депутатці міської ради Аллі Доманській підготувати на найближчу сесію звернення до Міноборони із питаннями, які її хвилюють.

«З питань, які ви сьогодні озвучили – якщо колеги наші його підтримають по депутатському корпусу, ми направимо звернення і висловимо свою позицію з цього приводу», – зазначив посадовець.

Члени виконавчого комітету Луцької міської ради після виступу Алли Доманської двічі голосували, але проєкт рішення не набрав достатньої кількості голосів.

Після цього слово для виступу взяв член виконавчого комітету Луцької міськради Олег Іванюк.

«Ви не пам’ятаєте, можливо, 2014 рік, коли Волинська область опинилася некерованою. Ви пам’ятаєте, голову облдержадміністрації народним судом винесли, попередній сам пішов і виявився вакуум влади. І в той час, я знаю, мало було охочих покерувати. А от військовий офіцер сказав: буду виконувати. Тому це справді військова людина», – розповів член виконкому про Григорія Пустовіта.

Зі слів Олега Іванюка, припиняти давати людям житло і припиняти законні процедури не є правильним.

Після цього Луцький міський голова Ігор Поліщук втретє і востаннє поставив цей проєкт рішення на голосування, однак знову голосів забракло.

Як коментує ситуацію Григорій Пустовіт

Григорій Пустовіт розповів, що проходив службу у Луцькому гарнізоні, а після її завершення житло, як і багато інших військових, не отримав та згідно з законом «Про соціальний захист військовослужбовців» став на квартирну чергу в 1995 році.

«Закон може подобатися, а може не подобатися, але він повинен виконуватися. Є гарнізонна житлова комісія, яка розглянула надходження черги», – каже посадовець.

Зі слів заступника голови Волиньради, за час російсько-української війни житло отримати в місті 37 військових.

«Я – 38-ий. Якби я був першим, то так. Чому до мене, як до військовослужбовця у відставці, як до військового пенсіонера, такі претензії? Я ж отримую житло не як секретар міської ради, не як заступник голови обласної ради, не як голова ОДА, не як виконувач повноважень міського голови», – розповів посадовець.

Також Григорій Пустовіт пояснив, що у квартирі, на купівлю якої для своєї доньки виділив певну суму коштів, мешкає донька, а він – у гуртожитку Міноборони, де зробив капітальний ремонт. Посадовець також назвав рішення, за яке не проголосували 19 липня через його кандидатуру, політично упередженим і необ’єктивним.

Проєкт рішення виконкому Луцькради тричі ставили на голосування, але для прийняття забракло голосів. У підсумку надання житла для військовослужбовців члени виконкому поки не підтримали.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024