Пенсіонер змінив три дружини і квартиру на підвал

29 Лютого 2016, 21:28
2122

Володимир Воровченко тричі святкує день народження: одне правдиве навесні, коли 67 років тому з’явився на світ, Друге – влітку, коли ледь не поплатився життям, потрапивши в тенета квартирних аферистів, а третє взимку – як у притулку фонду «Переображення» його врятували від замерзання в придорожній канаві.

Бездомний пенсіонер досі за звичкою порпається в прибудинкових смітниках. Його територія – проспект Відродження. Шукає в контейнерах харчі, ношений одяг і макулатуру, пише Роман Жижара у тижневику «Сім’я і дім».
 

«На одну мінімальну пенсію не проживу, то мушу здавати макулатуру і пляшки. Ночую в притулку або підвалі. Але разом зі співмешканкою хочемо винаймати «времянку» десь на околиці, аби дешевше», – каже Володимир Воровченко.

Колишній електрик опинився на вулиці в 1990-х. Коли померла перша дружина, вирішив продати квартиру й оселитися в селі. Надибав покупців. Привітні здоровані, які постійно вгощати горілкою, запропонували добрі гроші і на додаток хату в селі. Зібрали речі і меблі, завантажили в машину й поїхали.

«Довго кружляли навколо міста Дубно, а потім завернули до глухого села на кілька хатин. Привезли до розбитої хати. І покинули. Розпитав сусідку. Виявилося, до мене тут уже п’ятьох привозили. І потім вони кудись зникали», – пригадує бездомний.

Чоловік злякався і втік з халабуди, покинувши меблі. Як знайшов покупців, ті пригрозили. Ні грошей, ні житла не віддали. Згодом Володимир дізнався, що став жертвою банди квартирних аферистів. Їх згодом судили за нібито вбивство двох самотніх пенсіонерів. Однак відтоді чоловік опинився на вулиці, ночуючи в під’їздах і підвалах.

Повернутися до повноцінного життя допомогли волонтери благодійного фонду «Переображення». Вони знайшли чоловіка на снігу – пенсіонер ледь не замерз у кучугурі. Відвезли до відділення нічного перебування. У нічліжці відігріли, обмили й нагодували. Відтоді він постійно ходив ночувати у притулок.

«Ми прихистили його, бо дід пропадав на очах. Згодом приходила сюди і його співмешканка. Обоє ночували, бо маємо дві кімнати – чоловічу та жіночу», – розповідає відповідальний працівник нічліжки Володимир Чайковський.
 
Чи не вперше за десятиліття блукання Володимир відчув себе людиною. Згодом пристав на пропозицію реабілітуватися у благодійному центрі. Відтоді змінив життя – покинув пиятику, відновив документи, оформив пенсію. Почав читати Біблію. І свою названу дружину витягнув із прірви.

«За роки бомжування я змінив дві громадянські дружини. Остання – на 30 літ молодша», – каже 67-річний пенсіонер.

Нині співмешканка Тетяна у лікарні. Діагностували цироз печінки. Названий чоловік приносить їй гостинці, які знайде на смітниках. Обіцяє їй: якщо видужає, то покинуть підвали, разом розпочнуть нове життя у новій оселі.

У нічліжці чоловік повернувся до читання Біблії
У нічліжці чоловік повернувся до читання Біблії

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024