Місцеві журналісти пояснили, чому більше не хочуть атестувати поліцейських

28 Лютого 2016, 14:31
3359 Джерело: khm.depo.ua

На знак протесту проти залишення в поліції одного з одіозних посадовців двоє журналістів покинули апеляційну атестаційну комісію західного регіону №2.

Це трапилося у суботу, 27 лютого, пише портал «Четверта влада».

Громадська діячка та журналістка Ірина Мусій та головний редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань і порталу «Четверта влада» Володимир Торбіч відмовилися брати участь у роботі цієї комісії після того, як апеляційна комісія вирішила залишити одного одіозного посадовця в поліції.

Ірина Мусій та Володимир Торбіч відмовилися від роботи у комісії
Ірина Мусій та Володимир Торбіч відмовилися від роботи у комісії

Нагадаємо, що в рамках реформування міліції і перетворення її в поліцію в регіонах України працюють атестаційні комісії, що займаються переатестацією працівників.

Особливість нинішньої атестації в тому, що половину, а подекуди більше членів комісій складають представники громадськості – журналісти, юристи, громадські активісти.

Апеляційна комісія на Волині працює з 19 лютого 2016 року. У ній має бути вісім чоловік – чотири представники поліції і чотири представники громадськості. Але через неналежний відбір представників та інші проблеми – комісія вже не раз змінювала склад. На заміну одним приходили інші.

«До мене звернулися в кінці тижня представники робочої групи Центру рекрутингу у Рівному з проханням терміново замінити члена апеляційної комісії в Луцьку, бо там нібито покинули комісію кілька людей – розповідає член атестаційної комісії №6 у Рівному, головний редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань і порталу «Четверта влада» Володимир Торбіч.

Причину того, чому представники громадськості покинули комісію, за словами Володимира Торбіча, йому не повідомили. Сказали лише, що «вибули зі скандалом».

На місце вибулих наказом Національної поліції України назначили двох членів рівненських атестаційних комісій. Вони саме завершували роботу. Також призначили в громадську частину комісії адвоката, депутата Волинської облради.

Остаточний склад зміненої громадської частини апеляційної комісії у Волинській області виглядав так:

Адвокат, депутат Волинської облради від «Батьківщини» Сергій Слабенко.

Журналістка Громадського радіо Ірина Мусій (Аріна Крапка).

Виконавчий директор Рівненського медіа-клубу Іван Чорнобай.

Головний редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань і порталу «Четверта влада» Володимир Торбіч.

«В суботу, перший день, що я мав працювати у волинській апеляційній комісії, було четверо поліцейських та всі представники громадськості, окрім Івана Чорнобая, який цього дня був зайнятий – розповідає Володимир Торбіч. – У нас на розгляді були справи 16-ти апелянтів. На кожного по півгодини.

Я пропрацював весь день і написав заяву про вихід, а журналістка Ірина Мусій, яка вже працювала в комісії кілька днів, написала заяву про вихід ще в першій половині дня – відразу після того, як, після одного голосування, в поліції залишився одіозний корупціонер і правопорушник. Це не моє оціночне судження. Це фактаж, який був у комісії, включно з результатами поліграфу і послужним списком цього чоловіка. Попередня атестаційна комісія одноголосно його звільнила. А ця комісія прийняла рішення залишити – чотири проти трьох.

Головний редактор «Четвертої влади» каже, що своїх мотивів ті, хто голосував за оцінку «три» (залишити в поліції з пониженням), не оголосили. А тому, щоб краще зрозуміти членів комісії, він допрацював до кінця дня.

«За день спостережень і спілкування я не маю доказів того, що поліцейським хтось давав вказівки як голосувати. На мою думку, вони самодостатні адекватні люди. Якби зміг би бути присутнім Іван Чорнобай, думаю, що цей одіозний посадовець не пройшов би. А тому складно говорити про сплановане кимось голосування.

Водночас я не можу зрозуміти і прийняти такого рішення комісії. Подібні рішення підривають довіру до діяльності атестаційних комісій і до самої реформи. Породжують чутки про те, що одіозні посадовці вміють «рішати».

Коли патрульних поліцейських в Луцьку звільняють за перегар з рота і водночас маститих корупціонерів-правопорушників, з досить невисокими балами, для такого рівня, залишають працювати – це подвійні стандарти. Це все одно, що невинну дівчинку звільнили, а стару хвойду залишили працювати, – порівнює редактор.

За два тижні роботи у рівненській комісії №6 я мав нагоду поспілкуватися із близько двомастами працівниками міліції-поліції. Тому у мене немає рожевих окулярів щодо цієї переатестації. Вважаю, що через фільтри комісій пройшло чимало людей, яким не місце в поліції, адже вся атестація була організована на скору руку. Хоча якусь частину відфільтрувати все ж вдалося і це вже добре, але без зміни законодавства, належної платні і забезпечення ми не матимемо нової поліції. А залишаючи одіозних корупціонерів, поліція не матиме довіри громадян, – каже Володимир Торбіч.

Журналістка Громадського радіо Ірина Мусій теж стверджує, що не хоче брати участі в роботі комісії, яка повертає в поліцію таких персонажів:

«Сьогодні два журналісти написали заяви про вихід з апеляційної атестаційної комісії поліції західного регіону. Контра в дії. Висновки робіть самі», - написала вона на свої сторінці у Facebook та додала, що її акаунт був заблокований протягом доби.

 

#АтестаціяполіціїволиньСьогодні два журналісти написали заяви про вихід з апеляційної атестаційної комісії поліції захі...

Опубліковано Аріною Крапкою 27 лютого 2016 р.

До дискусії навколо ситуації, що слалася долучився й Олександр Ніколайчук, який також бере участь у роботі однієї з атестаційних комісій. 

«У нас, членів атестаційної комісії №6 Волинської області із проведення переатестації старої міліції, дороги назад вже нема. Через наш фільтр пройло усе вище керівництво волинської міліції. Крім начальника, який поїде на співбесіду у Київ.

Я ні разу і ніколи публічно не розповідав про залякування, погрози чи підстави. Знаючи, що "люди у погонах" мстиві, кожен із нас свій вибір зробив свідомо. Відсутність справедливої апеляційної комісії насторожує.

У нас чергова реформа робиться лише для того, щоб закордонним фінансовим донорам демонструвати видимість реформ? Щоб ті давали кошти, які можна дерибанити? Щоб залишатися біля корита, одною рукою втілюючи реформу, а іншою – додушуючи країну й українців?

Я вже знаю, що робитиму далі. І не намагайтеся спиняти. Нагадую всім, хто забуває, на нас споглядають із небес», – написав активіст.

Наразі в апеляційній комісії залишились четверо поліцейських і депутат облради – достатній кворум для голосування.

Виконавчий директор Рівненського медіа-клубу Іван Чорнобай висловив «Четвертій владі» сумнів, чи варто йому брати участь в такій комісії. Якщо громадськості взагалі не буде – четверо осіб для голосування теж достатньо.

Комісія працює і в неділю.

За словами Володимира Торбіча, він готує пропозиції до Центру рекрутингу і Національної поліції України, за результатами 12-денної роботи в комісіях.

В пропозиціях мають бути рекомендації як з пошуку адекватних громадських активістів і журналістів, так і обґрунтовані пропозиції щодо критеріїв відбору поліцейських для того, щоб справді відновити довіру громадян до цього правоохоронного органу.

Робота в атестаційних комісіях поліції триває і в інших містах України. Вона вже почалася у Дніпропетровську та Кіровограді. Триває також в Одесі. Окрім Луцька і Рівного, атестувалися також поліцейські Київщини і Хмельницької області.

Нагадаємо, що нещодавно у місті виникла дискусія між громадськими активістами та луцьким міським головою Миколою Романюком, який заступився за начальника Луцького відділу поліції Ігоря Муковоза. Тоді мер поставив під сумнів компетентність атестаційних комісій.

Згодом Ігор Муковоз повідомив, що він продовжує обіймати свою посаду, хоча через кілька днів на сайті волинських поліцейських його прізвище з’явилося серед тих, хто подав апеляцію та прагне далі працювати в органах внутрішніх справ. 

Крім того, ввечері у четвер, 18 лютого, у Луцьку невідомі напали та побили активіста «Самооборони Волині» Сергія Чурікова та члена атестаційної комісії Богдана Климчука. Зловмисників ще досі не знайшли. 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром