Лучани вважають, що на меморіалі стоїть пам'ятник Лесі Українці

26 Лютого 2016, 11:36
7658 Джерело: restplace.com.ua

У річницю народження  Лесі Українки краєзнавець провів експеримент: 36% опитаних дорослих вважають, що монумент Матері-Батьківщини – це пам'ятник волинській поетесі.

Якось моя одногрупниця, яка родом з іншої області, сказала, що ходить додому через парк, де пам'ятник Лесі Українки. Я перепитав, адже нелогічно з лабораторного корпусу СНУ через центральний парк на 40-й квартал ходити. Пізніше зрозумів, що вона мала на увазі меморіал і монумент Матері-Батьківщини, пише краєзнавець Артур Ґаутама на Волиньпості.

Не вкладалося в голові, що хтось може вважати, що на меморіалі знаходиться пам'ятник Лесі Українці, тому вирішив зробити опитування у 2014 році. Став під стелою і запитував у перехожих, чи це пам'ятник поетесі. На жаль, і на мій великий подив, із 50 опитаних половина відповіла «Так».

Також дуже засмутив факт, що найгірші результати показали студенти СНУ імені Лесі Українки, з яких більшість якраз жило поруч з меморіалом (гуртожиток № 3), а також школярі НВК № 9.

Дорослі, хоч і відповідали переважно правильно, здивували окремими персонажами. Так, один чоловік сказав, що це статуя свободи. Ще один, який був трішки напідпитку, здалеку крикнув: «Нехай та Косач забирається у своє Рожище!» На жаль, не настільки обізнаний у біографії Косачів, щоб зрозуміти, чим вони завинили перед цим милим чолов'ягою.

Цього ж року, саме у річницю з дня народження Лесі Українки, вирішив повторити експеримент. Результати мене порадували: студенти і школярі цьогоріч переважно відповідали правильно. Особливо помітно ріст школярів, 80% правильних відповідей проти 44% позаминулого року. Дорослі дещо збавили...

Хоча статистика показує, що 36% опитаних таки вважають, що це пам'ятник Лесі Українці. Так, сьогодні були й такі, що відповідали: «Так, це Леся Українка, а що, хтось не знає цього?»


 

Довідка. Монумент Батьківщини-Матері спорудили у 1977 році на місці колишнього римо-католицького цвинтаря при споруджені Меморіалу Вічної Слави (з 2007 року – Меморіал Пам'яті). Пам'ятник вилитий з бронзи, має висоту 9 метрів і є центральним елементом обеліску, який здіймається на висоту 40 метрів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром