Погрожують рейдами на торговців первоцвітами

25 Лютого 2016, 17:10
1693 Джерело: vk.com/lovelutsk

З лютого до червня у місті посилять контроль щодо збереження рідкісних та червонокнижних рослин.

Територіальні органи Держекоінспекції спільно з відділом екології міської ради та департаментом муніципальної поліції проводитимуть рейди на ринках міста задля попередження і притягнення до адміністративної відповідальності порушників природоохоронного законодавства, повідомляють на сайті Луцької міської ради.

З настанням весни активізується торгівля рідкісними червонокнижними рослинами: підсніжником білосніжним (звичайним), підсніжником складчастим, білоцвітом весняним, шафраном Гейфелівим та цибульою ведмежою (черемшою).

Практично всі весняні лісові квіти – на межі зникнення, нагадують. Пік торгівлі первоцвітами припадає на 7–8 березня.

Торгівля первоцвітами: як продаж, так і купівля,  є порушенням законів «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та Правил торгівлі на ринках.

Відділ екології наголошує, що заборонений продаж усіх диких червонокнижних квітів. Вмовляння перед природоохоронцями, що нібито вони вирощені у теплиці чи біля хати, не мають значення. Заборона стосується усіх рослин, занесених до Червоної книги України – головного державного документа, який оберігає рослинний та тваринний світ від повного знищення.

За порушення торгівлі квітами передбачено штраф: від 51 до 255 гривень та конфіскацію рослин. Щодо червонокнижних рослин – від 153 до 408 гривень, квіти теж конфіскують.

Екологи закликають не купувати весняні первоцвіти, що дозволить значно скоротити попит.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024