Очисні споруди Луцька можуть не приймати стічні води з довколишніх громад: в чому проблема та як її вирішити

13 Травня 2023, 11:48
Круглий стіл 1059
Круглий стіл

З 7 серпня 2023 року вступить у дію Закону України «Про водовідведення та очищення стічних вод», згідно із яким Луцька територіальна громада може припинити приймати стічні води із сусідніх громад, зокрема Підгайцівської та Боратинської. 

Про це повідомив журналіст Район.Луцьк, котрий відвідав круглий стіл щодо обговорення Закону України «Про водовідведення та очищення стічних вод» за участю представників суміжних із Луцьком громад, а також представників Луцької ТГ та директора КП «Луцькводоканал» Віктора Гуменюка.

Луцька ТГ надає воду, займається водовідведенням та очисткою стічних вод суміжних громад

Причиною проведення Круглого столу стала стрімка розбудова сусідніх із Луцьком територіальних громад, які не займаються очисткою стічних вод, тому все навантаження «лягає на плечі» Луцької громади.  

Додатковою проблемою, яка у подальшому може перерости у екологічну катастрофу, є те, що у Підгайцівській та Боратинській ТГ відсутні плани розбудови у найближчі роки, а якщо ці плани й є, то вони не надані Луцькій ТГ, відтак планування об’ємів водовідведення є марним.

«Відомі свої цифри та об’єми стічних вод, котрі треба очистити, тоді як об’єми суміжних громад є невідомими», – розповів Віктор Гуменюк.

Під час доповіді директор КП «Луцькводоканал» зазначив, що питну воду до суміжних громад постачає «Луцькводоканал», на який займається й очищенням стічних вод цих громад. 

«Вода – це не проблема, проблемою є водовідведення та очищення стічних вод», – зазначив пан Віктор. 

Зважаючи на те, що Підгайцівська та Боратинська громади не займаються очисткою стічних вод, то й комунальні послуги жителі цих громад сплачують менші. 

Станом на сьогоднішній день очисні споруди Луцька перероблюють 99 000 метрів кубічних стічних вод.

«Це заброньована величина, більше допускати не можна», – категорично запевнив директор КП «Луцькводоканал». 

Віктор Гуменюк зазначив, що технічні умови для збільшення об’ємів очистки стічних вод очисними спорудами Луцька є, проте фінансової та екологічної вигоди у цьому немає.

Проблеми водовідведення та очищення стічних вод

Складністю у плані відведення стічних вод Підгайцівської та Боратинської громад є те, що наявна система водовідведення є застарілою, а ще більшою проблемою є те, що ці системи відведення стічних вод не перебувають на балансі у жодній із вищевказаних громад, відтак контроль за їх станом не ведеться, а також не ведеться контроль щодо приєднання до загальної системи водовідведення підприємств чи багатоповерхівок.  

«Станом на сьогоднішній день септик прирівнюється до стічних вод, а це так не має бути», – зазначив директор КП «Луцькводоканал». 

У суміжних із Луцьком громадах дуже низький рівень каналізування, тому частим явищем є поява на вулицях асенизаторних машин, котрі чистять септики біля будинків жителів громад, а також такі машини можна помітити біля підприємств. Звісно ж, відходи від будинків простих мешканців та підприємств різні, проте вони у кінцевому результаті вони разом потрапляють до очисних споруд Луцької ТГ. 

«Неприємний запах ми спостерігаємо не від очисних споруд, а від стічних вод, що туди потрапляють», – зауважив Віктор Гуменюк. 

Принцип роботи очисних споруд полягає у зневодненні стічних вод, у результаті чого утворюється осад, котрий потрібно утилізовувати. Значну частину цього осаду станом на сьогоднішній день використовують як органічне добриво у сільськогосподарських цілях, проте, зважаючи на те, що темпи зростання об’ємів цього осаду різко збільшуються, постане проблема його утилізації.

Шляхи вирішення

Для крокування шляхом євроінтеграції необхідним є встановлення очисних споруд в межах Боратинської  та Підгайцівської громад, адже один із перших пунктів у європейському менталітеті – екологічна безпека громадян. 

«Закон «Про водовідведення та очищення стічних вод» необхідно було прийняти вже давно, оскільки це про безпеку громадян і нас із вами. Питання буде обговорюватися з громаді», – запевнили представники Боратинської громади. 

«Питання є актуальним для розвитку громад.  Розділити систему відводу Луцької та суміжних громад не вдасться, але потрібно працювати над спільним вирішенням проблеми.  У Підгайцівській раді стартували проекти залучення європейських коштів до питань відведення стічних вод. Насамперед потрібно все впорядкувати, адже наявних систем водовідведення на балансі громади немає», – розповіли представники Підгайцівської громади. 

Директор КП «Луцькводоканал» запевнив, що у підприємстві допомагатимуть суміжним громадам у вирішення питань водовідведення, проте всі рішення прийматимуться виключно з врахуванням інтересів жителів Луцької ТГ. 

Також Віктор Гуменюк запропонував ідею введення комунальних послуг періодичної  очистки септиків біля будинків, на кшталт вивезення сміття, коли машина з певною періодичністю очищатиме систему водовідведення від забруднення.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024