У Луцьку знайшли фрагменти надгробків з написами івритом

10 Травня 2023, 13:44
У Луцьку знайшли фрагменти надгробків з написами івритом 722
У Луцьку знайшли фрагменти надгробків з написами івритом

Під час ремонту фундаменту приватного будинку на території Луцька виявили частини надмогильних пам'ятників з написами івритом і символічними рельєфами.

Про це розповів Суспільному виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський.

З його слів, пошкоджені мацеви з єврейських цвинтарів Луцька знайшли на вулиці 8 Березня. Загалом – близько 20 частин надгробків.

 

Знайдені частини надгробних плит, каже Сергій Швардовський, уже завезли на меморіал пам’яті «Місце розстрілу євреїв луцького гетто», де знаходяться й інші мацеви з єврейських кладовищ.

 

Також мацеву – цілу, але частина слів на івриті стерлася – 8 травня знайшли місцеві жителі села Ратнів Луцького району. Це – надгробна плита єврейської жінки. Як мацева опинилася в цьому населеному пункті, сказав Сергій Швардовський, невідомо, адже тут єврейського цвинтаря не було.

«Нас поїхало чотири людини, щоб забрати плиту, але як з'ясувалося – вона дуже важка. Тому зараз вирішуємо питання, як її забрати», – додав керівник обласної релігійної громади прогресивного іудаїзму.

У квітні 2019 року на будівельному майданчику навпроти Луцького автозаводу знайшли фрагмент надгробка з єврейських поховань. Його перевезли на меморіальний комплекс жертвам Голокосту. Того ж місяця під час риття траншеї на вулиці Рівненській знайшли інший єврейський надгробок.

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром