Театр «ГаРмИдЕр» показав у Варшаві 2 благодійні вистави

25 Квітня 2023, 13:19
Перформанс «жінки. війна. вірші» 940
Перформанс «жінки. війна. вірші»
Луцький театр «ГаРмИдЕр» показав у Польщі 2 вистави. Захід провели в рамках проєкту «Спільномова» у Варшаві, в Домі літератури. Ініціаторкою та організаторкою події стала уродженка Луцька, поетка Ольга Ольхова
 
22 квітня актори показали поетичний перформанс «жінки. війна. вірші», режисерка – Руслана Порицька.  Журналісти Район.Культура дізналися про це з соцмереж театру.
 
В основі вистави — чесна, красива і болюча поезія. У ній — жіночий погляд на війну, жіноче відчуття війни, жіноча пам'ять у цій війні. Шестеро акторок спробували відчути: які вони, як артикулюються, як звучать, як виражаються в тілі. У перформансі звучать вірші українських авторок: Ольги Ольхової, Гаськи Шиян, Наталки Шепель, Ірини Шувалової, Катерини Калитко.
 
Перформанс
Своїми емоціями від поїздки поділилася Руслана Порицька. Режисерка каже, що це були перші гастролі, де виступали і дорослі актори, і юні вихованці студії «ДогориДриґом».

Руслана Порицька

«Сповнена вдячності й натхнення повернулася з колективами театру «ГаРмИдЕр» та Театральна майстерня «ДогориДриґом» із гастролей у Варшаві. Найперше втішно, що є українці, які так потужно і так достойно будують імідж інтелектуальної, мистецької України, перебуваючи за кордоном. Маю на увазі все, що робить Ольга Ольхова та її колеги. Зокрема, вони зробили все, щоб ми взяли участь у проєкті «Спільномова». А також – прекрасну публіку, яка вимушено перебуваючи у Варшаві, обирає похід до театру і донат для сил оборони, а не караоке під лєпса», – поділилася Руслана Порицька.
 
За словами режисерки, поетичний перформанс «жінки. війна. вірші» акторок театру «ГаРмИдЕр» спрацював як ритуал співпроживання та очищення. А студійці «ДогориДриґом» зачарували публіку виставою «Пригоди короля Мацюся» (Януш Корчак) й як зізналася одна глядачка «стали величезним стимулом і натхненням до подальшої боротьби».
«Так само як і книжка Януша Корчака, — це була історія, що її глядачі проживали тут і зараз, історія, що накладалась на наш сьогоднішній досвід, що ставала живим нервом. Особливо цінно те, що діти з України, охопленої війною, готували саме цю виставу, написану польським автором, який загинув 1942 року в нацистському таборі смерті Треблінка разом із групою єврейських дітей із варшавського ґетто», — поділилася після перегляду заступниця головного редактора видавництва «Vivat».

«Пригоди короля Мацюся»

Ольга Ольхова витонченою письменницькою мовою теж поділилася рефлексіями після побаченого та почутого у Варшаві.
 
«Усі слова стоншилися до голих нервів і співпережиття. Бо те, що сьогодні було створено актрисами театру «Гармидер» – це якась заново витворена матерія. Матерія покинутих скатертин, просолених постелей, вдовиних хусток, шурхотливих суконь, загнічених сердець, скуйовджених думок... і це все водночас, без продиху. Я ще писатиму і говоритиму про це високе мистецтво – боліти зі своїм народом, вити з ним від болю, проговорювати з ним втрати, мріяти, шепотіти розради, співчувати, любити... Вчитися спочатку говорити слово «вбивати», а тоді... Сильні тексти – не прості, не плакатні, їх не вчепиш на банер, не переробиш на гасло, і не викенеш з голови, раз почувши. Але всі ці слова переплавлені «гармидерівками» на емоційні згустки. Я не знаю, як вони це роблять. Виймають серце і не віддають», – написала на своїй фейсбук-сторінці поетка.
 
 
Події в Польщі зібрали кошти для волонтерського штабу «Ангар» для сил оборони. Загалом зі скриньки та внеску від LitCom передали 10 850 гривень, 1532 злотих та 20 фунтів стерлінгів. Театр «ГаРмИдЕр» зміг потрапити до Польщі завдяки соціальній мережі про книги LitCom, а також за підтримки Товариства письменників Польщі, Dom Kultury Stokłosy, Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку.
 
Нагадаємо, що у партнерстві з платформою LitCom та Департаментом туризму Луцької міської ради, а також за ініціативи Ольги Ольхової, у Музеї Корсаків протягом лютого діяв міжнародний проєкт тривимірності поетичних текстів: голос, тіло та аура вірша – «Полігон: Територія слова».
 
 
Три складові, які хотіли показати автори ідеї, реалізовані за допомогою таланту трьох людей, які стали співавторами проєкту. Поетичні тексти написала Галина Яструбецька, докторка філологічних наук, професорка Волинського національного університету імені Лесі Українки, а також лауреатка Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень». Графічне втілення створив Кирило Ткачов, графічний та шрифтовий дизайнер, викладач, засновник Міжнародного фестивалю «Простір літер». Над аудіооформленням працював композитор Олексій Мікрюков (King Imagine). 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024