У Луцьку презентували туристичний аудіопутівник містом

01 Березня 2018, 17:09
Презентували аудіопутівник Луцьком 4193
Презентували аудіопутівник Луцьком

Незрячі та люди з порушеннями зору у Луцьку зможуть гуляти містом, слухаючи аудіопутівник. 

Авторський проект очільниці управління туризму і промоції міста Катерини Теліпської – туристичний путівник – озвучили для незрячих лучан. Відтепер люди з вадами зору зможуть не тільки користуватися книжкою шрифтом Брайля, але і  слухати інформацію про місто зі своїх гаджетів.

Путівник озвучив директор радіо «СіД Fm» Андрій Зубенко. Ідея створити таку атракцію для туристів належить очільнику громадської організації «Генерація успішної дії» Віталію Ткачуку. 

Керівник ГО «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук
Керівник ГО «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук

За словами Віталія, у Луцьку планують ще багато інклюзивних проектів, спрямованих на покращення перебування у місті незрячих. Серед майбутніх проектів найвагомішими чоловік назвав продовження видавництва газети «Сім'я і Дім» брайлівським шрифтом, видання аудіокниги, а також створення бронзової міні-моделі замку Любарта, яку зможуть вивчати на дотик незрячі туристи. 

До аудіокниги тут видавали путівники шрифтом Брайля
До аудіокниги тут видавали путівники шрифтом Брайля

Авторка озвученого путівника Катерина Теліська наголосила, що необхідність таких проектів вона помітила під час однієї із екскурсії для вихованців Крупівського НРЦ. За її словами, біля будинку Миколи Голованя діти торкалися скульптур автора. Хлопчик проходився рукою по голові і гриві лева, а екскурсовод пояснювала йому, до чого він торкається.

«Якби ж то я знав, який він, той лев»,– сказав тоді один із хлопчиків. І це стало для мене таким поштовхом, і надихнуло робити проект», – розповіла Катерина Теліпська.

Авторка путівника Катерина Теліпська
Авторка путівника Катерина Теліпська

«Перш за все, цей проект створено задля зручності незрячих людей, які не мають можливості читати книги так, як ми це можемо. Ми вже реалізовували схожий проект у газеті «Сім'я і Дім» – видавали її шрифтом Брайля. Щодо озвучення – то це вже другий наш проект. Вперше ми озвучили книгу «Незаземлені», а тепер і цей путівник. І надалі плануємо працювати над аудіокнигами і газетою», – зазначив директор «CID Media Group» Ігор Денисевич. За його сприяння планують озвучити ще одну книжку, а також продовжити видавництво газети для незрячих. 

Директор «CID Media Group» Ігор Денисевич розповідає про плани співпраці
Директор «CID Media Group» Ігор Денисевич розповідає про плани співпраці

Путівник згодом буде у відкритому доступі і ним зможуть скористатися всі охочі. 

Читайте також: У Луцьку презентують путівник для людей з порушеннями зору

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39