Коледж харчових технологій хоче розірвати договір оренди з Луцькрадою на відреставровані підземелля

31 Березня 2023, 09:34
Волинський коледж 951
Волинський коледж

Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій, підземелля у якому орендує Луцька міська рада, хоче ініціювати припинення договірних відносин. 

Причина в тому, що заклад хоче використовувати ті підземелля у ролі укриття. Про це повідомив керівник Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій Ігор Корчук, – передає ВСН.

Йдеться про розірвання договорів оренди нерухомого майна, що належить до державної власності та повернення орендованого майна в користування коледжу.

«У нас – договірні відносини: заклад – балансоутримувач майна, Луцька міська рада виступає орендарем, а Фонд державного майна – орендодавцем. Договори складалися у мирний час, але коли розпочалася війна, з'явилася необхідність в укритті. Тоді почала йти мова про те, що ми в них втручаємося. За цей час у нас не було жодних  письмових зауважень, те, що зараз говорять, офіційно не підтверджено», - коментує керівник закладу освіти.

 

Нагадаємо, коледж розташований у історичній будівлі, власником якої є Фонд держмайна. Підземелля були здані в оренду міській раді і відреставровані у рамках грантового проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», загальний бюджет якого складає більше 1, 676 мільйонів євро. Відреставровані підземелля планували відкрити ще минулого року, проте через повномасштабне вторгнення відкриття відклали до 2023 року і запланували це на травень. Однак із початком введення воєнного стану коледж почав домагатися доступу до підземель, щоб використовувати його як укриття, та міська рада цього не погодила, оскільки це – нецільове використання приміщення, що є порушенням грантової угоди.

Згодом, 26 липня 2022 року коледж надіслав лист Регіональному відділенню Фонду держмайна України по Львівській, Закарпатській та Волинських областях щодо розірвання, тимчасового припинення на період дії воєнного стану Договорів оренди нерухомого майна, що належить до державної власності: частини келії монастиря єзуїтів і оборонної стіни та башти XV століття – приміщення навчального корпусу Волинського технікуму Національного університету харчових технологій площею 24,7 квадратних метрів. Це було зумовлено тим, що коледжу не дозволили використовувати підземелля у ролі укриття. 

У відповіді, отриманій 9 серпня цього ж року, закладу освіти було відмовлено у розірванні договірних відносин.

Нагадаємо також, нещодавно Луцька міська рада опублікувала проєкт рішення звернення до Прем’єр-міністра України та міністра освіти і науки України «Про перешкоджання розвитку туризму та руйнування міжнародного іміджу міста Луцька та України». 

У скандальному зверненні йдеться: навчальний заклад розміщений у приміщенні, яке знаходиться у державній власності та є пам’яткою національного значення, та «діяльність Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій в історичній будівлі має негативні наслідки не лише для функціонування фактично відновленої з руїн та профінансованої європейською спільнотою історичної пам’ятки, але й підриває сформований позитивний імідж міста та України, як надійного партнера, який бережливо ставиться до майна отриманого за рахунок співпраці з країнами Євросоюзу». 

Виходячи з цього, у зверненні висуваються такі вимоги:

  • Негайно заборонити несанкціоноване втручання в роботу відреставрованого музейного комплексу.
  • Розглянути можливість якнайшвидшої передачі історичної будівлі по вулиці Кафедральна, 6, на баланс Луцької міської ради з одночасною зміною розташування відокремленого структурного підрозділу «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» на інше приміщення.
  • Ініціювати звільнення з посади директора навчального закладу через зумисне перешкоджання діяльності відреставрованого музею, що призводить до руйнування позитивного іміджу міста та України.

Проєкт рішення викликав бурхливу реакцію громадськості та деяких депутатів, які назвали його одним із найганебніших у цій каденції. 

В офіційній заяві навчального закладу усі звинувачення спростували. А згодом міський голова Ігор Поліщук повідомив, що під час сесії проєкт таки не розглядатимуть

Читайте такожВолинський коледж харчових технологій хочуть виселити: позиції сторін

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром