У Луцьку прочитають лекцію про літераторку Ґабріелю Запольську

29 Березня 2023, 16:29
Ґабріеля Запольська 701
Ґабріеля Запольська

У Музеї історії Луцького братства відбудеться лекція «Ґабріеля Запольська з Корвін-Піотровських: Жорж Санд зі слов’янських земель».

Початок – о 15:00 у неділю, 2 квітня. Про це у фейсбуці інформують організатори. 

«Уроджена в Підгайцях біля Луцька польська літераторка Ґабріеля Запольська відома ще як театральна діячка, і навіть як журналістка та сценаристка. Але найбільш цінуюють її за драматургічний геній та неординарну модерну особистість.

Порівняння драматургині Запольської з французькою феміністкою Жорж Санд належить польсько-французькому письменнику Станіславу Жевуському. Чи мав він рацію?

Коли і в який спосіб Волинь стає батьківщиною для семи поколінь роду Корвін-Піотровських, і ким вважала себе його представниця Марія-Ґабріеля-Стефанія, відома під літературним псевдонімом Ґабріеля Запольська?

За яких обставин сім’я Ґабріелі познайомилась з Юзефом Ігнатієм Крашевським та Петром Антоновичем Косачем?

Чому в метриці місцем народження драматургині названі Підгайці, а на гробівці на Личаківському цвинтарі у Львові заповідала вказати, що народилася у Ківерцях (сучасному Прилуцькому)? Лекція не залишить байдужими тих, хто хоче знати більше. Ласкаво запрошуємо!» – йдеться в анонсі.

Лекторка – Олена Бірюліна, завідувачка музею.

Вартість лекції – 100 гривень. Половина виручених коштів стане внеском на потреби луцьких тероборонівців, які збирає Волонтерський штаб АНГАР.

Адреса: Луцьк, вулиця Йова Кондзелевича, 5.

Телефони для консультацій: +380 332 723371, +380 957852481 (Олена).

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром