Луцькрада – єдина на Заході, яка відгороджується від містян турнікетами

27 Лютого 2018, 13:02
Турнікет у Луцькраді 3716
Турнікет у Луцькраді

Вже з 1 березня у Луцькій міській раді планують впровадити пропускний режим, тож відвідувачі зможуть заходити до мерії лише за перепустками. Така новація викликала подивування жителів міста, мовляв, виникає враження ніби влада хоче «відгородитися від людей».

Журналісти поцікавилися, наскільки «відкритими» до своїх містян є інші мерії західноукраїнських обласних центрів, повідомив сайт ВолиньPost.

Як з’ясувалося, нині у жодній мерії немає пропускного режиму у такому вигляді, як його планують запровадити у Луцьку: наприклад, у Чернівецькій міській раді депутати лише нещодавно озвучили ідею пропускного режиму, а у Львівраді і не задумувалися над цим питанням, адже добре пропрацювали систему безпеки, а мерію відвідують тисячі туристів. 

В Івано-Франківську мерію містяни також можуть потрапити без жодних перешкод. Керуючий справами виконкому Івано-Франківської міськради Ігор Шевчук розповів, що на прохідній у мерії є тільки охорона.

«На даний час у нас немає пропускного режиму в міській раді. У нас є на прохідній охорона, яка дивиться за порядком. Наше приміщення ми орендуємо в обласної ради і, відповідно, охорону ставить обласна рада, тобто вона їх наймає. Але ми плануємо в департаменті архітектури даний метод опробувати. Архітектура не знаходиться в основному приміщенні на Грушевського, 21, вона знаходиться трошки далі», – розповів посадовець.

Однак, за його словами, ідею пропусків для структурного підрозділу розглядають з об’єктивних причин – працівники не завжди встигають на роботу. 

Аби потрапити в Івано-Франківську мерію містянам не треба попередньо домовлятися, телефонувати чи отримувати перепустку.

«У нас ходять вільно. На першому поверсі є екран, і там вказано, який посадовець у якому кабінеті… У нас нема такого пропускного на першому поверсі, щоб хтось зайшов і йому казали «вам не можна заходити», – підсумував посадовець.

У Рівненській міській раді нині також немає пропускного режиму. Керуючий справами виконкому Петро Середюк розповів, що пригадує, що років 15 тому у Луцьку вже була подібна ситуація, коли на вході стояли «вертушки». Однак у Рівному такою практикою не послуговувалися. Звісно, тут розуміють, що є антитерористичні заходи, тому, наприклад, відвідувачів із великими об’ємними сумками просять надавати їх до огляду. Проте про провадження пропускного режиму і користування перепустками тут не йдеться.

«Поки що не вбачаємо у цьому потреби. У нас нормальна співпраця між мешканцями міста Рівного, членами територіально громади і представниками влади», – підсумував Середюк. 

У мерії Чернівців нині пропускного режиму немає, однак нещодавно під час сесії депутати озвучили ідею, що, можливо, варто його запровадити. 

«У нас такого немає, у нас охорона стоїть на вході. Але недавно депутати міської ради заговорили на сесії про те, щоб встановити пропускний режим (він у нас існує в обласній державній адміністрації), бо багато неадекватних гостей на сесії міськради, які заважають працювати. Але жодних рішень ще не приймали. Ніхто такого проекту рішення ще не реєстрував – як і в попередні роки, на вході стоїть 2 охоронці, які запитують, хто і за яким питанням проходить в містку раду. І звичайно, просять залишити, на вході, якщо люди приходять із якимись валізами», – зауважив спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю Ужгородської міськради Ігор Кравців.

Депутати Чернівецької ради лише озвучували ідею, що слід встановити турнікети чи призначити людину, уповноважену видавати перепустки.

У Львові ж навпаки – міськраду, яка є туристичним об'єктом, відвідує велика кількість туристів. Тому, за словами керівника управління безпеки міста Львівської міської ради Юрія Діля, його впровадження навіть не розглядають. 

«У нас нема пропускного режиму. У нас є охорона на вході, є відеонагляд по периметру. У нас неможливо його (пропускний режим - ред.) навіть впровадити, бо у нас туристів дуже багато заходить у міську раду і піднімається на вежу», – зауважив посадовець.

З погляду безпеки на закриті засідання, до прикладу, колегій, відвідувачам видають запрошення на конкретний день і годину. Окрім того, двері мерії можуть замкнути у виключних випадках – наприклад, проведення масових заходів.

«Бували ситуації минулого року кілька разів, коли була сесія і йде масовий захід на вулиці, люди починають порушувати громадський порядок, палити фаєри, димові шашки і так далі – тоді можуть закритися двері, і вхід під час проведення масового заходу тільки для працівників, депутатів, помічників, а відвідувачі – тільки по запису. Але це, насправді, дуже рідко і, наскільки я знаю, немає наміру, бо я перший був би в курсі як начальник управління безпеки, впроваджувати турнікети чи щось таке», – додав Діль. 

У Львові продуманий центр безпеки міста, тож мерія добре почувається – тут встановлені камери, у тому числі із розпізнаванням облич. У міськраді розуміють, що хоч це і громадське місце, його мають пильно оберігати. Звісно, є тут і охорона, яка слідкує, аби до мерії не заходили відвідувачі у нетверезому стані чи люди із великими сумками. Охоронці можуть поцікавитися, до кого прямує людина. Та якщо містянин хоче потрапити до міської ради зі зверненням чи з іншою проблемою, то може це зробити без жодних перешкод. 

«Є запис у декого, до кого дуже багато людей приходить на прийом. А переважно всіх, наскільки я знаю, чиновників без проблем знайти на любому поверсі. У нас, можна сказати, як у маршрутці – заходять-виходять, цей процес постійно, поки відкрита міська рада», – підсумував посадовець.

За його словами, від колег він чув, що років 10 тому на вході були встановлені турнікети, однак їх вже давно зняли.

В Ужгородській міській раді розповіли, що до будівлі мерії можна потрапити без будь-яких перешкод, попередніх домовленостей чи телефонних дзвінків. Допуск тут, звісно, вільний.

«У нас на вході постійно, і в нічний час, перебуває черговий», – розповіли у прес-службі.

Також тут повідомили, що у мерії центру Закарпаття нині навіть не обговорюють введення пропускного режиму. 

До слова, у пресі журналісти знайшли інформацію, що в Ужгородській міській раді раніше намагалися запровадити пропускний режим (паспорт та турнікет). Однак закарпатська правозахисниця Наталія Майстренко подала до суду на міську раду із вимогою скасувати регламент у частині встановлення пропускного режиму мерії і виграла справу. Ужгородська міськрада подала на апеляцію, однак суд залишив скаргу без задоволення, вдруге фактично підтвердивши, що доступ до міської ради має бути вільним. 

 

ТЕКСТ - Анатолій КОТЛЮК, Василина БОРУЦЬКА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром