Триває обговорення щодо перейменування вулиць у Луцьку

24 Березня 2023, 09:33
Фото ілюстративне 933
Фото ілюстративне

У рамках дерусифікації триває процес перейменування назв вулиць Луцька. 

Є такі, що досі носять старі назви: Декабристів, Ізмайлова, Чехова, Волгоградська, Пушкіна, Рилєєва, Першотравнева у селі Жидичин. Про це йдеться на сайті Луцькради. 

У четвер, 23 березня, у приміщенні ЦНАП відбулися громадські слухання щодо їх перейменування. У ньому взяли участь депутати, краєзнавці та жителі вулиці Пушкіна. Мешканок абсолютно не влаштовувала нова іменна назва, запропонована істориками, – Вальдемара Пясецького. Вони хочуть, аби вулиця називалася Свято-Василівською. Мовляв, колись на тій території був розташований такий монастир.

Втім, громадський активіст Геннадій Гулько та його колега журналіст Микола Якименко були іншої думки. За їх словами, культова споруда стояла не там, а ось художня школа, де працював вищезгаданий луцький краєзнавець Пясецький, мала саме «пушкінську» прописку. Тож правильніше, кажуть, було б віддати шану людині, котра доклалася до історії міста, назвавши вулицю в його честь.

У свою чергу, члени комісії резюмували: думки сторін обов'язково будуть враховані. Адже є кілька шляхів їх популяризації: це письмове звернення до Луцької міської ради, голосування на електронному ресурсі та, власне, пряме обговорення. А так, як консенсусу у зміні назви вулиці Пушкіна не досягнуто, то подальшу її долю розглядатиме профільна комісія. Що вирішить – рекомендуватиме депутатам затвердити на сесії.

Інші нові назви вулиць жвавого обговорення не викликали. Відтак уже незабаром вулиця Декабристів може стати Атени Пашко, Ізмайлова – Василя Барвінського, Чехова – Олега Куцина, Волгоградська – рядового Пянтковського, Рилєєва – Олександра Байдукова, а Першотравнева – Романа Скіри.

Долучитись до консультацій та висловити свою позицію можна за посиланням.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром