У Луцьку відбудеться фотовиставка «Історії з окупованого Криму»

22 Березня 2023, 15:57
У Луцьку відбудеться фотовиставка «Історії з окупованого Криму» 1049
У Луцьку відбудеться фотовиставка «Історії з окупованого Криму»

У приміщенні Центрального універмагу Луцьк ART GALLERY ЦУМ відбудеться відкриття виставки фоторобіт українських репортерів, які після початку окупації працювали в Криму та висвітлювали тему порушення прав людини, фільмували життя родин політв’язнів. 

Луцьк — один із шести обласних центрів України, де відбуватиметься показ фотовиставки «Історії з окупованого Криму». Про це Район.Луцьк повідомляють організатори.

 Об 11:00 28 березня почнеться пресконференція, під час якої спікери розкажуть про ідею створення виставки, про переслідування кримських татар і проукраїнських активістів, а про також актуальну ситуацію в Криму. Після пресконференції журналістів буде запрошено ознайомитися з експозицією фотовиставки. «Історії з окупованого Криму».

 Спікери заходу:

  • Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини ZMINA;
  • Альона Савчук, одна з авторок світлин, репортерка;
  • Володимир Чекригін, заступник голови правління Кримської правозахисної групи;
  • Петро Вигівський, батько політв'язня Валентина Вигівського, член правління Об'єднання родичів політв'язнів Кремля;
  • Євген Бондаренко, керівник Відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

 Від самого початку окупації Криму Росія чинить масштабні репресії. З політичних мотивів станом на сьогодні ув’язнено понад 150 осіб, — більшість із них кримські татари, — викрадено 43 українських активістів, з них 11 осіб вважаються зниклими безвісти, а один чоловік залишається під вартою. Наразі репресії тривають.

 Протягом десяти днів жителі та гості Луцька зможуть побачити роботи українських репортерів Аліни Смутко, Тараса Ібрагімова та Альони Савчук, які з 2014 до 2019 року документували життя кримських татар та українських активістів у Криму.

 У жовтні минулого року фотовиставку «Історії з окупованого Криму» представили на Першому Парламентському саміті Кримської платформи (м. Загреб, Хорватія), а також у грудні — під час урочистих заходів з нагоди 30-річчя Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

 Окрім Луцька, фотовиставка «Історії з окупованого Криму» була показана у Хмельницькому, Кропивницькому, Чернівцях та Дніпрі, а також відбудеться у Львові.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром