У пересувному звіринці ведмедів били і морили голодом

22 Лютого 2016, 17:41
1998

Під ніч на 20 лютого до міського зоопарку прибули ведмеді, врятовані, без перебільшення, від смерті із пересувного звіринця на Рівненщині.

Про подробиці «спецоперації» розповіла керівник КП «Луцький зоопарк» Людмила Данисенко.

За її словами, говорити, що тварини у пересувному звіринці Давида Худодяна перебували у неналежних умовах – це нічого не сказати.

Наприклад, у наглухо закритому вагончику небайдужі знайшли живу свиню. Поки клітку не відкрили, навіть ніхто не знав, що вона там. А вижила тварина завдяки тому, що з’їла землю і дерев’яну підлогу, постелену у клітці (це є на фото нижче).

Людмила Денисенко додала, що колеги з Рівного забрали до себе всіх дрібних хижаків, у тому числі поранену чорно-буру лисицю і знесилену рись. Останню наразі рятують уколами – настільки вона квола. На жаль, загинули у клітках лама і в’єтнамська свиня.

А от перетримати ведмедів до того часу, коли їм знайдуть нове адекватне житло, ті ж таки рівняни не можуть. Тому тварин, яким потрібна реабілітація, спокій і період карантину, забрав Луцьк. 

До речі, за словами директорки зоопарку, важливу роль у порятунки звірів відіграли як волонтери (що забезпечували потреби від їжі до пального та машини, що змогла перетягнути клітку), так і представники влади. Особливу подяку Людмила Денисенко висловлює заступнику міського голови Дубровиці Юрію Яременку, Олександру Задорожному і волонтеру Ірині Красько.

Окремо Людмила Денисенко дякує за сприяння Луцькому міському голові Миколі Романюку та начальнику волинських правоохоронців Петру Шпизі, підлеглі якого здійснювали супровід транспорту без габаритних маячків (тобто кліток на колесах) до облцентру Волині. 50 літрів пального для перевезення тварин надав Рудольф Крайняк , директор «Теріхем-Луцьк» (який, нагадаємо, виділяє щомісяця кошти для утримання наших левів).

Нині ведмеді вже у Луцьку. Що вони пережили, можна тільки здогадуватися.

«Звірі навіть дивляться на нас по-особливому – голодними очима, переповненими страхом», – розповідає Людмила Денисенко.

Вона впевнена – тварин били. Це видає їхня поведінка у відповідь на те, коли у Луцьку їм пробували прибрати клітки. Ведмеді панічно забивалися у найглухіші кути.
За її словами, власне вагончик-клітка – весь прогнилий, тече, тож його треба латати. Тварини не знають, що таке підстилка. Вони, вибачайте за натуралізм, стояли у власній сечі.

Навіть їжі нормальної, як припускає директорка, тим же ведмедям не давали. Бо апельсинами вони бавилися, аж поки не розпробували, що то щось їстівне, а яйця їли з шкаралупою. Ведмедям навіть кормовий буряк смакував.

«Ви нашим його дайте – побачите, чи хоча б зачеплять», – ділиться спостереженнями директорка.

Людмила Денисенко каже, що «Волинський пересувний центр розваг» – вже років із 10 поза законом. Адже пересувні зоопарки заборонені з 2006-го.

«Але я бачила в інтерв’ю, розміщених в інтернеті, що коли Давид Худодян їздив по Україні, то розповідав, що у нього стаціонарні клітки є в Луцькому зоопарку. Це – брехня. Плюс демонстрував фальшиві документи-дозволи, де значиться назва вулиці, яка перейменована у Луцьку ще 2008-му. А квиток у той горе-звіринець, де утримувалося до 10-ка тварин, вартував 20 гривень для дітей і 40 – для дорослих», – уточнює вона.

Зараз, за словами Людмили Денисенко, ведмеді на карантині. І їм шукають постійне нормальне помешкання, бо у Луцьку місця ще для двох додаткових особин немає.


















Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром