У виконавчій службі роздають повістки

15 Липня 2015, 13:06
33885

Працівники місцевого військомату вручають повістки громадянам у… виконавчій службі.

З початку тижня у першому відділі державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції у Волинській області чатують працівники Луцького об’єднаного міського військового комісаріату, які вручають повістки громадянам.

Річ у тім, що людей (які приходять на виклик виконавця), у добровільно-примусовому порядку «запрошують» до себе працівники військомату, аби видати повістку призовникам для уточнення облікових даних і проходження медичної комісії.

Військові кажуть, що свою діяльність проводять, відповідно до усного наказу комісара Луцького ОМВК Василя Худика. Таким чином, близько 30 повісток отримали громадяни.

«Ми маємо право вручати повістки там, де ми захочемо», - зазначив Тарас Дембіцький, старший офіцер відділу обліку бронювань сержантів і солдатів запасу Луцького ОМВК.

За його словами, законодавство не регулює норми, де можуть бути вручені повістки громадянам. Тому ніяких порушень, на думку військового, немає.

Зокрема, начальник Першого відділу державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції Волинської області Сергій Харченко сказав, що йому відомо і він надав дозвіл, щоб громадянам (в його відділі) вручали повістки працівники військомату.

«Жодних скарг, щодо вручення повісток від людей до мене не надходило. Згідно з Законом України «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку» ніде не вказано місця, де можна вручати повістки», - повідомив Харченко.

Цікаво, але самому керівникові першого відділу виконавчої служби Луцька протягом шести хвиль мобілізації жодного разу не вручали повісток.

Проте начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області Олег Пасько взагалі вперше чує про таку самодіяльність Харченка і військомату, яка відбувається уже третій день. Держслужбовець пообіцяв розібратися і вирішити це питання.

А юрист і адвокат Василь Нагорний повідомив, що вся проблема в тому, що Міноборони діє за своїми принципами, а громадяни, не знаючи законодавства, «ведуться» на дії працівників військоматів.

"Виходить, що де-юре військомат може вручити повістки будь-де, оскільки чітко не прописані норми у законодавстві. А громадяни, не знаючи своїх прав і обов’язків, нічого не можуть з цим вдіяти. Де-факто, повістки мають вручати лише за місцем прописки (проживання) та на робочому місі. І жодних адмінпротоколів на громадян військові складати не можуть, якщо ті відмовилися від вручення повісток", - вважає Нагорний.

З військовим комісаром Луцького ОМВК Василем Худиком журналісти Район. Луцьк не змогли поспілкуватися – телефон не відповідає. Однак відправили інформаційний запит для роз’яснення дій військових.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром