У селі Коршовець виготовляють мобільні парильні для українських військових

18 Березня 2023, 20:02
Мобільні бані 1916
Мобільні бані

У селі Коршовець, що входить до Боратинської громади Луцького району, майстри виготовляють мобільні лазні з дерева. 

Парильні, що можна пересувати на колесах, актуальні зараз для українських військових, – розповів Суспільному власник виробництва Дмитро Романюк.

Щомісяця виготовляють до десяти бань-діжок.

«Мобільне, можна з місця на місце пересувати, від частини до частини: з воєнної позиції на іншу позицію, без проблем. Це займе пів години-годину часу, жменя дров, і військові можуть помитися», – говорить Дмитро Романюк.

Зі слів Дмитра Романюка, наприкінці минулого року для військових на фронт безплатно передали декілька таких лазнь. Раніше їх виготовляв для туристичних комплексів.

 

«На мене вийшли волонтери і попросили зробити для військових. В першу чергу консультувалися, чи можна її перевозити з місця на місце. Хлопців багато, а баня там одна чи дві. Ми з хлопцями сіли, накреслили, дещо всередині поміняли. З товстою перестінкою і на шість посадочних місць», – каже волинянин.

Виробництво бань знаходиться в приміщенні, а монтаж виконується на вулиці, – сказав Дмитро Романюк. 

«Збирається корпус-каркас. Ми його стягуємо металевими ременями, шліфуємо, лакуємо, накриваємо, а тоді оздоблюємо внутрішню частину або з липи, або з вільхи», – говорить підприємець.

Як розповів столяр Роман Новосад, усі заготовки для майбутньої лазні роблять у цеху.

«Процес починається із підложок під бочку, вибирається форма під кожен розмір. Робиться зі смереки, ялини, і шліфується», – сказав майстер.

Столяр Василь Сліпчук зазначив, що весь цикл виробництва триває приблизно місяць.

Далі готові елементи лазні збирають на вулиці: елементи складають та з'єднують. Підприємець Дмитро Романюк говорить: собівартість однієї в середньому становить 100 тисяч гривень.

«Це такий собі економваріант – маленька баня квадро на 4-6 осіб. Ще буде монтуватися пічка-вихід під димохід», – зазначив чоловік.

 

Ще одну мобільну лазню на колесах Дмитро Романюк пообіцяв зробити за місяць для військових, коли знайомі волонтери придбають причіп, аби доправити на фронт.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром