Гостинний двір: Луцькрада організовує нові слухання, активісти бойкотують

15 Березня 2023, 18:03
Будинок Прайзлерів 1357
Будинок Прайзлерів

Луцькрада анонсувала продовження проведення громадських слухань, на яких обговорюватимуть подальшу долю будинку Прайзлерів

Вони відбудуться 22 березня о 16:00 в укритті комунального закладу загальної середньої освіти «Луцький ліцей № 9 Луцької міської ради» за адресою: вулиця Банкова, 30. Про це йдеться у телеграм-каналі ради. 

Нагадаємо, попередні громадські слухання з цього приводу перервала повітряна тривога. 

Читайте такожБудинок Прайзлерів можуть передати інвестору

Натомість активісти громадської організації «Семиярусна Гора» просять «жодним чином не підтримувати проведення псевдогромадських слухань з ініціативи міської ради і не брати в них участь». Про це Район.Луцьк повідомив очільник організації. 

Свою позицію вони пояснюють заявою, текст якої подаємо нижче:

«З часу перерваних громадських слухань пройшло 1,5 місяці. За цей час ми провели велику кількість консультацій з юристами, економістами, архітекторами та громадськими активістами. Усі ці напрацювання лягли в основу нашої стратегії боротьби за громадську функцію Гостинного двору Прайзлерів.

Що сталося?

13 березня на засіданні оргкомітету громадських слухань представники Луцької міської ради повністю знехтували наші пропозиції щодо змісту питань для обговорення. Нагадаємо, що після відхилення колективного звернення, поданого з нашої ініціативи, члени нашої команди не мають вирішальної кількості голосів. Це дозволило Луцькій міській раді не включити в порядок денний питання збереження публічного простору Гостинного двору.

Псевдослухання

Нам так і сказав директор департаменту економічної політики: «Жодного публічного простору там не буде». Тож виходить, що після 27 січня представники міської ради свідомо відтягували проведення слухань для того, щоб 22 лютого в терміновому порядку і без належного обговорення затвердити пропозицію здійснення державно-приватного партнерства на сесії ЛМР.

Фальш і зневага

У відповіді на нашу петицію, яка зібрала 332 підписи, міський голова запевняє, що «питання використання публічного простору Гостинного двору Прайзлерів буде вирішуватись (…) з врахуванням суспільної думки і економічної доцільності». Проте це повна нісенітниця, адже питання навіть не було винесене на слухання. А проводити обговрення того, за що вже давно проголосувала міська рада, – просто сюр.

Правда і честь

Такі дії міської ради фактично вихолостили нашу початкову ініціативу, яка була покликана максимально залучити громаду до обговорення майбутньої функції ГДП. Водночас послідовне порушення етичних норм, зневага, знецінювання та погрози, яких постійно зазнавали члени нашої команди під час оргкомітетів, змушують нас відмовитися від формату громадських слухань і такої форми комунікації з ЛМР.

Інші слухання

На підставі ст. 28 Статуту Луцька ми почали процедуру місцевої ініціативи, наслідком якої буде винесення на розгляд сесії міської ради проєкту рішення про збереження публічного простору ГДП. Це надзвичайно доступний механізм місцевої демократії, адже для його початку потрібно лише 3 підписи членів ініціативної групи. Водночас петиція з 332 підписами свідчить про широку підтримку ініціативи.

Що далі?

Ми запрошуємо вас долучитися до зборів із питань місцевої ініціативи, які відбудуться вже 19 березня о 14:00 в Гостинному дворі. Там ми обговоримо подальшу стратегію боротьби за публічний простір і поділимося з вами нашими планами. Водночас ми просимо жодним чином не підтримувати проведення псевдогромадських слухань з ініціативи міської ради і не брати в них участь!

Наше місто

Міська рада – це представницький орган міської громади, тобто нас із вами. Тому збори 19 березня – наш спосіб напряму запропонувати спосіб збереження публічного простору ГДП депутатам Луцької міської ради. Тому давайте не проґавимо цей момент!».

Нагадаємо, що у Старому місті знищили символ урбаністичного молодіжного простору – стінопис з логотипом Гостинного двору Прайзлерів.  Натомість у Луцькраді запевнили: чинність меморандуму, який підписали з громадською організацією «Семиярусна гора», завершувалась 31 грудня минулого року, а знесена будівля, на якій був мурал, не має історичної цінності. У Луцьку відбулися  навіть громадські слухання щодо цього питання

Читайте такожВісім століть Гостинного двору

 

 

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром