Як принцип «кола по воді» реалізується у Луцьку і чим він корисний для ВПО

03 Березня 2023, 18:00
Центр розвитку дитини «Розмовляйко» 1580
Центр розвитку дитини «Розмовляйко»

Першого березня цього року в дитячому корекційно-розвитковому центрі «Розмовляйко» стартував проєкт з реалізації нового напрямку – ерготерапії. Нова програма має на меті допомогу в адаптації дітей, що мають труднощі комунікативного та мовленнєвого розвитку.

Презентацію проєкту відвідали завідувачка кафедри фізичної терапії та ерготерапії медичного факультету ВНУ імені Лесі Українки, докторка наук з фізичного виховання та спорту Ольга Андрійчук, доцентка кафедри фізичної терапії та ерготерапії медичного факультету ВНУ імені Лесі Українки, кандидатка наук Наталія Грейда.

Розвиток ерготерапії у Луцьку на базі центру розвитку дитини «Розмовляйко» став можливим завдяки принципу «кола по воді», який запустив благодійний фонд «Жіночі можливості в Україні».  

Дитячий корекційно-розвитковий центр «Розмовляйко» виграв грант на реалізацію проєкту з ерготерапії. Голова Правління ГО «Центр розвитку дитини «Розмовляйко» Людмила Вознюк повідомляє, що грантові кошти допомогли придбати ігрове обладнання та інвентар, необхідні для ерготерапевтичних занять.

Основний принцип ерготерапії – набуття навичок для повноцінного життя у особи (дитини) із порушенням психічних або фізичних функцій організму. Ерготерапія в Україні лиш робить перші несміливі кроки, проте зарубіжний досвід доволі переконливий та успішний. 

Ерготерапія має на меті адаптувати звичне домашнє середовище у простір для формування та розвитку у дитини життєво важливих навичок.

Якщо кожен з нас робитиме добро, світ стане кращим

«Щиросердна вдячність представникам Фонду «Жіночі можливості в Україні» за їх працю, відповідальність та людяність. Спочатку ми були ощасливлені тим, що все-таки реалізуємо свою мрію – розпочнемо заняття з ерготерапії для дітей із порушеннями розвитку. Завдяки фінансовій підтримці ДКРЦ «Розмовляйко» збагатився необхідним інвентарем та ігровим обладнанням», – говорить пані Людмила.

Благодійний фонд «Жіночі можливості в Україні» провів конкурс грантів з обов’язковим дотриманням принципу «кола по воді».

«Одним з принципів Фонду є принцип «Кола по воді». Якщо кожен з нас робитиме добро, світ стане кращим. Ми допомагаємо тобі, а ти допомагаєш іншим, і так далі. Однією з умов отримання гранту було виконання принципу «кола по воді». Ми допомагаємо одній людині, а вона допомагає іншим. Грантоотримувач має безкоштовно надати свої послуги на вибір родині ВПО, малозабезпеченій або багатодітній», – йдеться на сторінці фонду у фуйсбуці.

На базі ДКРЦ «Розмовляйко» відбулась презентація нової програми, де окрім основних принципів ерготерапії, корисних рекомендацій і практичних порад, пані Людмила розповіла і про принцип «кола по воді».

У корекційному центрі мають на меті допомогти двом дітям з труднощами комунікативного та мовленнєвого розвитку (які не говорять) з сімей ВПО безкоштовно. Станом на 3 березня пошук сімей, які потребують саме такої фахової допомоги, оголошено відкритим.

Людмила Вознюк з задоволенням ділиться власними методичними розробками, досвідом роботи команди центру і своїм власним. 

Наприклад, нам вдалося дізнатись, як подолати страх дитини перед походом до перукарні. Адже в дітей з порушеннями розвитку дуже часто виникають страхи перед звичайними, на перший погляд, справами.

Для дітей з гіперчутливістю, страхами в програмі розроблено кілька стратегій подолання проблем взаємодії. Ось одна зі стратегій подолання високої тривожності чи відчуття страху на прикладі відвідування перукарні:

Стрижка волосся 

  • Регулярно прочісуйте волосся дитини вдома за допомогою гребінця. 
  • Запропонуйте їй зачісуватись самостійно. 
  • Відведіть дитину до перукарні «на екскурсію» і лише після того, відправляйтеся на стрижку. 

При можливості запишіться у перукарню для дітей. Бажано зранку, коли у салоні немає багато відвідувачів. Запропонуйте дитині вибрати мультфільм або музику, яка буде грати під час стрижки. Запропонуйте дитині льодяник або її улюблену їжу, яку вона буде їсти під час стрижки. 

Покажіть наочно процес: 

  • спочатку на волосся пшикають водою зі спреєм, 
  • потім майстер підстригає волосся ножицями, 
  • після цього розчісує. 

«Якщо дитина не любить сушити волосся феном, обов’язково попередьте майстра завчасно. Попросіть майстра, щоб дитина сама вибрала собі накидку. Запропонуйте дитині вибрати винагороду, яку вона отримає після стрижки. Можна попередньо підстригти дитину самостійно або ж нехай майстер зробить це у вас вдома»,  – радить пані Людмила. 

Дізнатись більше про благодійний фонд «Жіночі можливості в Україні» можна тут. Подивитись роботу ДКРЦ «Розмовляйко» – тут.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024