У Луцьку до дня народження Лесі Українки провели театралізоване дійство та літературну годину

23 Лютого 2023, 13:45
У Луцьку до дня народження Лесі Українки провели театралізоване дійство 925
У Луцьку до дня народження Лесі Українки провели театралізоване дійство

У Луцьку відбулись події, присвячені до дня народження Лесі Українки.

У понеділок, 20 лютого, у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулось театралізоване дійство «Леся, театр, листи…» з нагоди дня народження видатної і відомої Лесі Українки. Про це інформує пресслужба бібліотеки. 

Студенти режисерської спеціалізації Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського Волинської обласної ради представили театралізоване дійство «Леся, театр, листи…» у постановці  викладача коледжу, режисера Віталія Герасимлюка.

«У своєму творчому спадку Леся Українка залишила вражаючі  поеми, прозові твори, понад 270 віршів, публіцистичні статті, а також неперевершені переклади світової класики. Унікальну драму-феєрію «Лісова пісня» літературознавці називають шедевром української і світової літератури та драматургії, у якому відчувається глибинний зв'язок із стародавніми поемами, що входять у творчу спадщину людства», – йдеться у публікації. 

У неділю,  21 лютого, працівники відділу краєзнавчої роботи бібліотеки провели літературну годину «Високе світло імені та слова». До участі в заході були запрошені Марія Лукашевич – керівниця гуртків, методистка Волинського центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства, керівниця творчої дитячої студії «Боривітер», Алла Дмитренко – кандидатка історичних наук, доцентка кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності ВНУ ім. Лесі Українки. 

Присутні мали унікальну можливість почути голос самої Лесі Українки, записаний на фонограф у 1908 році, подивитись рідкісні фото, ознайомитись з  архівними документами та листами.

Гості події також з цікавістю переглянули документальний фільм «Тепер я вдома», знятий  у родинній садибі Косачів в Кололяжному, та відеозапис, де лунали вірші про Лесю Українку у авторському виконанні відомої письменниці, членкині Національної спілки письменників України Ніни Горик. В актовому залі бібліотеки була організована книжкова виставка, присвячена творчості Лесі Українки, яку по праву називають  красою і гордістю нації, духовним вождем української інтелігенції.

«Леся Українка – наша слава та гордість, наша “сіль землі”. Її твори треба читати, бо їх треба читати, вони завжди відкриваються по новому, змушують думати й переосмислювати», – резюмувала директорка книгозбірні Наталія Граніч та подякувала шановним гостям, які долучились до проведення заходу, за їх багаторічну працю, присвячену дослідженню та популяризації творчості Лесі Українки.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром